Dumheter

Jimmie Åkesson: Rör inte min stake!

Häromdagen höll Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, sitt traditionsenliga jultal. Ett tal som får oss att vilja krama om vårt julpynt extra ömt, för snart är det tydligen slut med sådant i samhället. Jo, det är faktiskt exakt den bild Åkesson målar upp:

Det finns krafter, intressen, i samhället. Politiska, religiösa, kommersiella och så vidare som mer än gärna ser att själva kärnan i våra traditioner urholkas. Som tycker att det traditionella julfirandet lika gärna kan omvandlas till ett slags allmän vinterfest. Som tycker att sånt som adventsljusstakar och julstjärnor, ja överhuvudtaget julpynt i det offentliga rummet är nånting stötande. Som tycker att skolbarn ska förvägras att fira skolavslutning i kyrkan med traditionella inslag.

Ojdå. Det här låter ju alls inte bra. Vem som är ute efter julpyntet förstår vi dock inte. Dock råder vi Åkesson att ta en promenad i ett väldigt juligt Stockholm där innerstaden är vackert pyntad med röda, glittriga kulor och ljusslingor lite här och var. Fast just det pyntet kanske inte räknas? Isåfall ber vi Åkesson ta en kik i nästan varenda fönster där det, tro det eller ej, står en adventsljusstake. Åkesson fortsätter sedan sitt jultal med följande:

Var och en får nånstans känna efter själv hur man upplever utvecklingen, det kan inte jag tala om för er. Jag kan egentligen bara tala för mig själv. Men det är iallafall min bestämda uppfattning att vår kultur, och egentligen hela vår existens som nation, är utsatt för ett hårt tryck från diverse ideologiska grupperingar som av olika skäl ser vår svenska gemenskap som ett hot. Och som vill att vi ska förkasta våra gemensamma traditioner. Som vill att vi ska bryta bandet med varandra, med vår historia. Som vill att det svenska samhället så som vi känner det ska slitas isär och förvandlas till något helt annat än vad det är och vad det har varit.

Ojdå, igen. Det här blir ju bara värre och värre? Men nog måste det gå att stoppa, Jimmie?

De enda som kan stoppa den utvecklingen, det är vi. Helt vanliga svenskar som inte vill skämmas för att vi sätter upp en adventsljusstake i fönstret på våra arbetsplatser. Som inte ser några problem med att våra barn fortsätter att sjunga fina gamla sånger som ”Nu tändas tusen juleljus” och ”Gläns över sjö och strand” även om de råkar ha ett kristet innehåll. Åtminstone jag tänker slåss för att mina barn ska få uppleva samma sak som jag har fått uppleva och som mina föräldrar har fått uppleva och deras föräldrar och det som många, många generationer svenskar har upplevt och varit en del av genom århundradena och som har bidragit till att göra vårt land till vad det har varit och vad det är idag.

Att julsångerna som nämns inte skrevs förrän i slutet av 1800-talet verkar inte särskilt relevant för herr Åkesson. Inte heller det faktum att många gamla jultraditioner, till exempel julbocken och att ställa ut gröt till tomten, idag har dött ut. Och det utan att det svenska samhället gått under! Märkligt, va?
Men, även om det hela hittills är ganska skrattretande, så fortsätter Åkesson sitt tal som får oss att rygga till och känna lite dålig smak i munnen.

Och oaktat allt detta så är julen, än så länge i alla fall, nånting som de allra flesta svenskar uppskattar och tar till vara. Tyvärr är det inte alla som ges den möjligheten. Det finns de som är ensamma, som saknar både släkt och nära vänner. Det finns de som är hemlösa.  Och när vi stressar runt i julhandeln så ges vi många tillfällen att skänka de här människorna både en tanke och en slant. Och då tycker jag att vi som kan också ska göra det.

Nämen ÅH så fint! Vilken FILANTROP och god människa han är ändå? < — sa ingen som hade läst någon av SD:s motioner mot tiggeri.
Sverigedemokraterna, det parti Jimmie Åkesson är ledare för, har skrivit inte bara en utan flera, riksdagsmotioner om förbud mot tiggeri. Det här är nog vår favorit i sammanhanget:

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att förbjuda tiggeri, eller verksamhet som till sin art kan anses vara tiggeri eller närliggande, för icke-svenska medborgare.

Men mest talande är nog trots allt Motion 2012/13:Sf367 ”Utländska Hemlösa”, som är undertecknad Kent Ekeroth:

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att personer som inte är svenska medborgare ska utvisas till sina ursprungsländer om de befinner sig i hemlöst tillstånd i Sverige.

När vi har läst dessa motioner framstår Åkesson som en smula hycklande när han försöker visa omsorg gentemot landets hemlösa. Fast det förstås, Åkesson tycker väl att vi ska vara goda människor och skänka en slant endast till alla hemlösa svenska medborgare. Och de icke-svenska? Dem vill SD kasta ut – jul eller inte jul. Sverigedemokraternas julanda är uppenbarligen villkorad till vad som står i ditt pass.


Stötta vår verksamhet