Dumheter

SD-politiker skriver rasistiskt om romer

Christoffer Dulny, andre vice ordförande för Sverigedemokraterna i Stockholm stad, drog iväg en rasistisk tweet under veckan. I partiet som säger sig ha nolltolerans mot rasism är det tydligen helt okej att dra till med det här:

48108_10151274706192477_1747791026_n

De flesta ser det problematiska i Dulnys uttalande. Om någon ändå missat varför uttalandet kan anses rasistiskt – exempelvis Dulny själv – så följer här en liten snabbkurs.

Romer är ett bra ord. Många tycker Zigenare är nedvärderande och väcker anstöt. Som vanligt är det ingen lag och alla känner olika eftersom (det här är tusenkronorstipset) alla individer är olika, oavsett hur man definierar sig. Eller blir definierad av andra. Men om man inte är väldigt bundis med folk så kallar man dem inte för saker som skulle kunna anses förolämpande och nedvärderande.

Om nu Dulny påstår att ett centrum blir otryggt bara för att en kategori människor som kallas romer befinner sig där, då menar han att en del i att vara rom är att sprida otrygghet. Det kallas för rasism. Man gör en negativ generalisering där ”vi” är bättre (sprider trygghet) än ”dom” (sprider otrygghet) och bortser från tusenkronorstipset (alla är individer).

Hur kommer Dulny fram till att ”Hela Högdalen Centrum fullt med rumänska zigenare”?  Gick han runt med en enkät?

Till sist: ”öppna gränser?” Ett exempel. Av 36526 avgjorda asylärenden 2012 så blev det avslag på 12991 stycken. Om man kallar det för ”öppna gränser” så har man tappat verkligheten totalt.


Stötta vår verksamhet