Dumheter

Kent Ekeroth blir kvar – ”Visar prov på självrannsakan och gott omdöme”

Nu står det klart att Kent Ekeroth avsäger sig alla sina uppdrag i partiet. Sin riksdagsplats har han dock kvar och inte heller tror gruppledare Björn Söder att någon uteslutning kommer ske, enligt en intervju i SvD:

Det blir en process i medlemsutskottet för att bedöma om de är lämpliga som medlemmar, det spelar ingen roll vem det är. Men jag har svårt att tro att man landar i att man ska utesluta Kent.

Men, vad hände med nolltoleransen som Jimmie Åkesson skrev så vackert om? Vad hände med att man skulle ”rensa upp i de egna leden”? Nolltoleransen tycks drabba uteslutande lokala företrädare, och det är förstås bra att de slängs ut om de betett sig illa, men vad ger det för signaler när samma konsekvens inte drabbar partitoppen?

Nolltolerans på lokal nivå tycks vara uteslutning, medan nolltoleransen som råder på Riksdagsnivå är att man blir av med sina uppdrag inom partiet. Är det straff nog? Ja, iallafall om man frågar Björn Söder:

Vi har gjort den bedömningen att han kan behålla sin riksdagsplats. Hans agerande för två och ett halvt år sedan har nu fått konsekvenser och också visat att vi har nolltolerans i partiet.

Att Söder här nämner nolltolerans visar tydligt att det är skillnad på ”skit och pannkaka”, öppet visar man här att partiledningen glatt jobbar efter dubbla måttstockar. Söder säger också detta om Ekeroth i intervjun:

Jag tycker att han med sitt beslut visar prov på självrannsakan och gott omdöme, och han kommer nu att ägna sin tid åt att bygga upp förtroendekapitalet igen,

Att det har tagit över två år sedan för Kent Ekeroth att förstå att man inte bör vara rättspolitisk talesman när man betett sig som han har… det är en helt annan sak. Tydligen har det ingen större betydelse i partiledningens syn på Ekeroth. Eller hans omdömde. Som alltså har visat sig vara…gott? Nä, vi tar oss för pannan och undrar – hur tänker egentligen partiets alla gräsrötter när man så tydligt visar att den moral som gäller för dem inte gäller för partitoppen, eller ska vi kalla dem för Jimmies polare kanske?

Frågan är hur mycket Ekeroth sörjer över detta. Nu när han inte har några uppdrag kvar, men ändå kommer plocka ut sin riksdagslön, så kommer han förstås ha mer tid över till sitt eget lilla initiativ och projekt Avpixlat. Även om det förstås stormar ovanligt mycket kring det nu också.


Stötta vår verksamhet