Dumheter

Partierna i Salem har tröttnat – Sverigedemokraterna har fått 140 000 utan att visa sig

Förutom att nästan varannan SD-politiker hoppat av så står man även för 47 av 54 tomma stolar i landets kommuner, men det här stoppar inte Sverigedemokraterna från att skamlöst plocka ut partistödet. Senaste ut i kommuner som reagerat över SD:s  missbruk av våra skattepengar är Salem: 

mhhg

Fler ställen där SD krävt pengar för ingenting:

Hultsfred och Norrköping:

Sverigedemokraterna får ett partistöd på 13 000 kronor för sina två tomma fullmäktigestolar under 2010 trots allt.

Kommunstyrelsens ursprungliga beslut att inte betala ut några pengar, ändrades i kommunfullmäktige under måndagskvällen. 
Politikerna ville undvika en juridisk strid som man sannolikt skulle ha förlorat.
– I Norrköping ville man heller inte betala för två tomma stolar, säger kommunalrådet Kira Berg (S). Sd överklagade och vann slutligen i kammarrätten. Regeringsrätten valde att inte ta upp frågan och satte därmed punkt.
I samma beslut garderade sig kommunfullmäktige för att hamna i samma situation en gång till. Från och med nästa mandatperiod kommer Hultsfreds kommun bara att betala ut mandatstöd till fyllda stolar i kommunfullmäktige.

Eskilstuna:

Sverigedemokraterna i Eskilstuna har bestämt sig för att behålla partistödet som de får för de åtta mandat i kommunfullmäktige som partiet fick efter valet – trots att de i dagsläget bara fyller sex av de här mandaten efter flera avhopp. Det säger Therese Borg, partiets politiska sekreterare och kommunfullmäktige.

Enligt reglerna har partiet rätt att behålla partistödet. De fick åtta mandat i valet i höstas och partistödet beräknas till stor del på det.

Men kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) säger att det är moraliskt tveksamt.

– Hade det varit socialdemokraterna hade vi gjort bedömningen att vi inte skulle ha haft de här pengarna, men Sverigedemokraterna får göra en egen bedömning, säger Jimmy Jansson.

– Ska man fortsätta ta emot pengarna eller ej – det är en moralisk fråga.

Hofors:

SD i Hofors fick 7,3 procent röster vid valet 2010. Men ledamöterna för de två mandaten har knappt varit närvarande i kommunfullmäktige. Sedan slutet av 2012 står SD:s två stolar tomma.

Nu kräver Roger Hedlund att Hofors kommun betalar ut partistödet för 2013, som motsvarar 49 000 kronor i skattepengar.

Hofors kommunchef Ulf Strömstedt menar att SD omöjligen kan få partistödet eftersom de inte varit närvarande på mötena. Fullmäktige antog nya regler hösten 2012 som säger att partistödet bara utbetalas om ledamöterna närvarat vid minst hälften av sammanträdena.

– Våra regler är solklara. Politikerna var eniga om att fatta beslut om den ändringen, säger Ulf Strömstedt.

Men Roger Hedlund menar att regeländringen bara gjordes för att snuva SD på pengarna.

– De ändrade reglerna mitt i mandatperioden. Det är väldigt omoraliskt sätt att agera på i en demokrati. De anser att vi inte uppfyller reglerna i deras eget påhittade lilla dokument, säger han.

Svedala, Tomelilla och Skurup:

Sverigedemokraterna får i flera kommuner partistöd för tomma stolar. Enligt Ekots granskning har Sverigedemokraterna obemannade platser i över en fjärdedel av kommunerna men får där trots allt fullt bidrag. Så är fallet ibland annat Svedala, Tomelilla och Skurup.

– Ingen har någonsin tänkt tanken att ett parti inte skulle besätta alla sina platser. Så egentligen är det ju inte rätt

Staffanstorp:

Sverigedemokraterna har gjort ännu en framstöt om lokalt partistöd i Staffanstorp. Partiet hänvisar till en ny dom i kammarrätten, som andra kommuner följt. Men Staffanstorp fortsätter vägra betala.

Sverigedemokraterna (SD) fick två mandat i Staffanstorp 2010, men hade inga egna kandidater till stolarna.

2011 försökte SD ändå få ut lokalt partistöd. Staffanstorps kommun vägrade efter beslut i fullmäktige.

Beslutet överklagades till förvaltningsrätten i Malmö. Domstolen gick på kommunens linje, inga bidrag till ”tomma stolar”.

Men i Södertälje överklagades en liknande dom vidare upp till kammarrätten, som gav SD rätt. Södertälje försökte driva fallet vidare, men Högsta förvaltningsdomstolen beviljade inte prövning.

Karlskoga:

Sverigedemokraterna (SD) har efter valframgången inte kandidater till alla platser i kommunerna men kan trots tomma stolar ändå inkassera olika former av partistöd, skriver Expressen.

Minst tretton platser är obesatta, men enligt en dom i kammarrätten har partiet i alla fall rätt till bland annat partistöd och mandatstöd. I Karlskoga, där SD har två obesatta platser, handlar det om över en halv miljon kronor under mandatperioden, enligt tidningen.

Trollhättan:

SD begär tillbaka partistöd

När SD i förra veckan stängde ner partiet lokalt i Trollhättan, betalades också partistödet på 115 073 kronor tillbaka till kommunen. Nu har partistyrelsen i Stockholm skickat brev till kommunen och begär tillbaka pengarna. (TT)


Stötta vår verksamhet
  • 32
    Delningar