Dumheter

Pajkastning efter att Sverigedemokraterna blåst Avpixlat på tårtfilmen

Okej, så ingen kan vid det här laget ha undgått att Jimmie Åkesson fick en tårta i ansiktet igår? Det här inlägget kommer dock inte handla om själva händelsen, utan om den film som visar händelsen och som publicerats på Aftonbladet idag. Det visar sig nämligen att filmen ifråga faktiskt kommer ifrån… Sverigedemokraterna! Ja, visst låter  det lite knasigt? Martin Kinnunen från Sverigedemokraterna har kommenterat det hela i Dagens Media:

– Ja, det stämmer. Vi hade ett produktionsbolag på plats som filmade i syfte att använda materialet i kommande kampanjfilmer. Vi sålde materialet till Aftonbladet efter budgivning, med det fanns flera intressenter. Jag vet inte exakt vad summan landade på, men vi tackade nej till ett 30 000-kronorsbud. Det är pengar som går till partikassan.

Okej, det kanske är lite knasigt. Men, det blir faktiskt värre. För nu blandar sig Avpixlat i – och de är redigt upprörda.

Vad som inte framgår i Dagens Media är att Avpixlats redaktion var lovad en film från boksigneringen. Vi tog kontakt med personer på det produktionsbolag som också anlitats av SD flera dagar innan boksigneringen och gjorde upp om att få filmmaterial från evenemanget. Vi förutsåg av erfarenhet och efter att ha noterat en omfattande kravallvänstermobilisering i sociala medier att det skulle kunna komma att uppstå oroligheter med våldsbejakande motdemonstranter och ansåg det angeläget att, om så skedde, uppmärksamma detta och att kunna dokumentera det.

Enligt Avpixlat var alltså de lovade en film från boksigneringen, en film som alltså såldes till Aftonbladet för ganska mycket pengar. Man kan ju tycka att Avpixlat borde se värdet i att filmen istället visas på en av Sveriges största tidningar, men icke. De ville ha den själva och är nu väldigt griniga:

Vi finner det förstås en smula märkligt att Sverigedemokraterna väljer att snuva en partilojal medieaktör på utlovat filmmaterial för att i stället sälja det till den tidning som gjort allt i sin makt för att smutskasta och tysta oss, en tidning som sannolikt även begått lagbrott för att kunna hänga ut personer som donerar pengar till oss, en tidning som SD:s partiledare i somras tvingades ge en rejäl utskällning i direktsänd TV efter att dess medarbetare trampat ned rabatterna runt han hem i Sölvesborg och urinerat i barnens lekpark.

Det ligger också ett mått av nonchalans i att inte ens kunna skicka ett mejl till vår redaktion med en förklaring om varför man tog detta såväl ideologiskt som ur lojalitetssynpunkt tveksamma beslut och en ursäkt för att vi på Avpixlat inte fick den film som avtalats.

Ja, buhu för att ett SD inte gav filmen till Avpixlat (som inte alls har nån koppling till SD, nej nej) för att istället ge den till en seriös medieaktör för att få så stor spridning som möjligt. Och dumma dumma SD som inte ber Avpixlat (som inte alls har nån koppling till SD, nej nej) om ursäkt för detta övertramp! Har de inte lärt sig hur det går när man förargar personerna bakom Avpixlat (som inte alls har nån koppling till SD, nej nej)? Det brukar ju i regel sluta med hot och hatmail.

Avpixlat (som inte alls har nån koppling till SD, nej nej) väljer dock att för en gångs skull vara lite storsinta och lämnar utrymme för förlåtelse:

Det är förstås inte för sent för de personer i partiet och produktionsbolaget som tog beslutet att backa på löftet till oss att inkomma med såväl en förklaring som en ursäkt och ett löfte om att agera på ett mer avtalshålligt sätt framgent. Beträffande det utlovade filmmaterialet har det måhända i nuläget förlorat sitt höga nyhetsvärde men vi är ändå öppna för att bli kompenserade genom att få annat eventuellt exklusivt filmmaterial från boksigneringen, t ex dokumentation av agerandet från det hundratal motdemonstranter som uppges ha gjort sitt bästa för att sabotera evenemanget, motdemonstranter som uppviglas till sina aktioner av samma Aftonbladet som SD nu valde att sälja sin film till.

***UPPDATERING***

När man trodde att Avpixlat hade nått botten så tar de fram stora grävskopan går dit ingen man tidigare gått. Nu har personen bakom Avpixlat ändrat hela texten från ett angrepp på SD till att ge dem sitt stöd och istället angripa Aftonbladet. Rubrik och text är alltså i stort ändrad:

Stort bidrag från Aftonbladet till SD:s partikassa

DE SPONSRAR “HATET” Sverigedemokraternas pressansvarige, Martin Kinnunen, berättar i en intervju med Dagens Media att den film som idag publicerats i Aftonbladet av tårtattacken mot Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson vid dennes boksignering på Nytorget på Södermalm i Stockholm på tisdagen, är tagen av ett av Sverigedemokraterna själva anlitat produktionsbolag och bjöds ut av partiet till högstbjudande. Tyvärr resulterade detta beslut samtidigt i att Avpixlat inte fick den tillgång till filmmaterialet som tidigare hade utlovats från produktionsbolagets sida.


Stötta vår verksamhet