Dumheter

SD-man tycker att rasistiska ordval är ”oskyldigt språkbruk”

Tommy Hansson, engagerad Sverigedemokrat och även chefredaktör för SD-Kuriren, har skrivit ett blogginlägg fullt med skarp kritik riktad mot antirasister. Inlägget inleds med stycket:

Det tycks som om den så kallade antirasismen för tillfället går fram som ett rytande lejon i en betydande del av samhället och skrämmer slag på vanligt folk. Man skulle också kunna säga att denna företeelse sticker upp sitt fula tryne litet överallt.

Detta är sannerligen ord och inga visor! Vad är det då Hansson blivit så upprörd över? Det visar sig vara många saker. Bland annat är han upprörd över att Bo Hansson fått kritik för att han använt ordet ”svarting”. Ett ord som de flesta är överens på inte är särskilt trevligt att använda. Hansson är också upprörd över att någon haft mage att påstå att det kan finnas rasism i TinTin-böckerna och att man uppmärksammat att romer blir diskriminerade. Usch och fy, de får väl skylla sig själva? – det tycks vara Hanssons åsikt iallafall.

Inlägget övergår sedan till att bli någon typ av hyllnings- och försvarstal till partisekreterare Björn Söder:

Varför? Jo, därför att den ofta uppfriskande frispråkige Söder kallat romer för “zigenare” samt visat en faiblesse för det numera förbjudna ordet “negerboll” som numera bara får omnämnas såsom “chokladboll”.

Det här är naturligtvis rena tramset. Lindström och andra besserwissrande förstå-sig-påare borde enligt min enkla mening ägna sig åt viktigare saker än att granska det skäligen oskyldiga språkbruket hos en Bo Hansson eller en Björn Söder. Eller för den delen hos en Janne Gunnarsson, tennisreportern som för en tid sedan jämförde kostnaderna för invandrade somalier med regeringsstödet till idrotten.

Vi förstår, Tommy Hansson, att du tycker att ett språkbruk är oskyldigt när du själv inte drabbas av det.  Vi förstår, Tommy Hansson, att det är svårt att vara lyhörd och respektfull inför andra människors känslor. Vi förstår, Tommy Hansson, att det inte alltid är så lätt att skilja vanligt hyfs från ”besserwissrande”.

Men vi förstår nog också, Tommy Hansson, att det bland annat var den här typen av språkbruk som Jimmie Åkesson tänkte på när han talade om nolltolerans.


Stötta vår verksamhet