Dumheter

SD-politiker förfasas: ”De ringer hem!”

Sverigedemokraternas representant i Surahammars kommunfullmäktige, Susanne Lehmus, har skrivit ett upprört blogginlägg. Föga otippat är ilskan relaterat till något som har med invandring att göra. Den här gången förfasas Lehmus över att ensamkommande flyktingbarn väljer att ringa hem. Ja, till sina hemländer alltså. Vad som är konstigt med detta förstår vi inte riktigt, för oss framstår det som relativt naturligt att man som ungdom vill ha kontakt med både familj och vänner i hemlandet som man kanske tvingats lämna helt ofrivilligt.

Har tagit en titt på telefonräkningarna gällande ”ensamkommande barn” boendet och finner att man ringt till Etiopien, Afghanistan, Iran, Pakistan, Somalia, Norge, Uganda mfl.

Att Lehmus väljer att lite nedsättande sätta citationstecken kring ensamkommande barn är ingen nyhet, det är Sverigedemokratisk standard. Då är det med anmärkningsvärt detta intresse för var telefonsamtalen har gått. Vad vill Lehmus, att endast lokalsamtal får ringas? Kanske är det så att hon helst ser att de ensamkommande helt ska isoleras i sitt nya hemland? Lehmus förklarar dock i slutet av inlägget varför hon valt att göra sina efterforskningar:

I en annan kommun visade det sig nämligen att ett ensamkommande ringde sin fru (!) i hemlandet, därav en av anledningarna till intresset för telefonräkningarna.

Att en person under arton år är gift kanske framstår som tämligen ovanligt för oss här i Sverige som har andra sedvänjor, men varför en sådan upplysning skulle leda till nyfikenhet på var människor ringer..? Nej, det förstår vi inte. Att vi inte förstår är dock inget förvånande – trots allt tänker vi inte som Sverigedemokrater.

***Uppföljning***

Efter att vi läst inlägget av Susanne Lehmus på SD Surahammars hemsida ringde vi genast för att fråga vad dessa samtal kostat kommunen. Märkligt nog hade Lehmus  ingen klar bild över den totala kostnaden trots att hon påstår sig sett räkningarna, men Lehmus lovar att det snart ska komma en uppdatering där vi även får veta kostnaden för samtalen.

Det har snart gått 5 månader och vi har fortfarande inte sett någon uppdatering. Vi har även ringt Lehmus i omgångar, men inget svar eller återkoppling.

Inlägget har redigerats av fler personer på IRM

 


Stötta vår verksamhet