Dumheter

Öppet krig mellan partiet och ungdomsförbundet?

SDU Gustav Kasselstrand
Written by Anny Berglin

Det går inte alls särskilt bra för Jimmie Åkesson just nu. Det hade förstås räckt och blivit över om det bara handlat om att tre av hans partikamrater, två av dem riksdagsledamöter, sprungit runt på stan med järnrör.  Och kallat folk för rasistiska och sexistiska glåpord. Och filmat hela händelsen. Och sen, troligtvis, ljugit om det hela.

Bara där önskar nog Åkesson att han kunde sätta punkt för det lär vara mer än nog att försöka hantera. Men i ett läge där man tänker att ”Nu KAN det inte bli värre?” så väljer SDU, Sverigedemokratisk Ungdom, att kritisera moderpartiet i allmänhet och Jimmie Åkesson i synnerhet. Tillsammans med vice ordförande William Hahne skriver ordförande Gustav Kasselstrand på DN Debatt och ”uppmanar alla i SD att att försvara Erik Almqvist”. De skriver också att ”Vi ställer upp för våra vänner i med- och motvind” och ”vi låter inte media slå in kilar mellan bästa vänner.”. Vi vet inte riktigt om man kan fortsätta skylla på media, när det börjar bli väldigt tydligt för alla att Almqvist, Ekeroth och Westling inte bara betedde sig illa 2010 – utan har ljugit sig blå om det de senaste dagarna.  Är det acceptabelt beteende för politiker..?

SDU:arna fortsätter sedan med att citera Åkesson från valrörelsen 2010:

Det handlar inte om hur hårt du slår. Det handlar om hur hårt du kan bli slagen och fortsätta röra dig framåt. Hur mycket du kan ta och ändå röra dig framåt. Det är så du vinner.

(Uppenbarligen ett budskap som Järnrörstrion missuppfattat monumentalt, då de istället tycktes vara de som ville slå. Med järnrör.) SDU:arna fortsätter sedan med att skriva att de fortfarande står fast vid den andan och att det var fel av Åkesson att låta Almqvist gå samtidigt som de ger honom sitt fulla stöd:

Våra politiska motståndare i media har nu fått ner Erik på knä genom en anstormning utan dess like, men han är långt ifrån slagen.

Det som är mest slående med hela debattartikeln är dock detta: ”I stunder som dessa krävs därför slutna led, inte öppen splittring.
Alltså nu kan det förstås vara så att vi missförstått något här, det är mycket möjligt men… men är verkligen DN Debatt något som kan räknas som ”slutet”? Att framföra kritik mot moderpartiet, eller snarare mot partiledaren, på en stor debattsida kan väl knappast räknas som ”slutna led” utan snarare som själva definitionen av ”öppen splittring”. Eller?
Knappt hinner dock Kasselstrand sätta punkt i sin debattartikel innan det framkommer från källor att han riskerar att få sparken som tjänsteman på Sverigedemokraternas riksdagskansli. På grund av illojalitet…

Stackars Jimmie Åkesson. Inte nog med att han måste krishantera en mardrömslik situation – nu måste han också försöka hålla ihop partiet. Risken finns annars att det snart är fullt krig mellan (och inom!) partiet och ungdomsförbundet. Vi på redaktionen sneglar lite mot popcornskålen som står i ett hörn och undrar… är det nu vi ska ta fram den?


Stötta vår verksamhet