Dumheter

Thoralf Alfsson vill inte kallas rasist – jag är inte rasist, men…

I söndags bloggade Thoralf Alfsson, riksdagsman för SD, om ett samtal han nyligen haft med Barometerns ansvarige utgivare om ”diverse frågor”. Han skriver:

”Jag passade då på att påpeka den stigmatisering som även Barometerns journalister ägnar sig åt då man tagit för vana att alltid få med ordet rasist eller rasister i rubriken när jag på något sätt ingår i en artikel. Det senaste exemplet på detta var när Katarina Mazetti första majtalade i Kalmar. Då var rubriken ”Författaren som tar kampen mot rasisterna”. Den enda som var namngiven i artikeln var jag. Med andra ord försökte man från Barometern sida klistra på mig epitetet ”rasist”.”

Som engagerad antirasist blir jag självklart glad och lättad över att Thoralf känner sig upprörd över att någon skulle kunna tolka hans formuleringar eller åsikter som rasistiska. Därför känner jag mig också manad att hjälpa Alfsson med vad rasism och rasistiska uttalanden är för något så han fortsättningsvis kan undvika att hamna i situationer där det skulle vara rimligt att ge honom epitetet ”rasist”.

Okej. Nu kör vi.

Kära Thoralf.

Följande citat är ur din blogg:

”Islamiseringen går fort just nu i Kalmar och den kommer gå ännu fortare när alla somalier börjar komma till Kalmar.”

Med tanke på hur mån du är om att inte bli uppfattad som rasist förstår jag att det måste ha blivit någon form av missuppfattning? Tekniskt fel? Jag vet inte riktigt. Att göra ett likamedtecken mellan islamisering och somalier är, i ordets rätta bemärkelse, rasism. Samma sak när du kritiserar Brå för att inte ha med nationalitet och ursprung som kategorier när de presenterar statistik kring våldtäksförövare. Eller när du säger att gruppvåldtäkter begås av invandrare. Eller som när du i samma intervju menar att invandrares människosyn och kvinnosyn är nästintill sjuklig.

Det finns en hel del andra uttalanden av dig, Alfsson, som gör mig bekymrad. I ett annat blogginlägg skriver du att ”Islam hör inte hemma i Sverige!” och med tanke på att du ändå är så pass mån om att inte bli uppfattad som rasist förstår jag att även det här måste vara nån form av olyckshändelse? För att uppmana till förbjud av islam (eller någon annan religion) med enda motiveringen att muslimer skulle, till skillnad från vilka du kallar svenskar, ha ett sådant statiskt, icke-demokratiskt kulturellt eller biologiskt arv som på något magiskt vis skulle gå från förälder till barn, generation efter generation och göra det omöjligt att ens dela på samma geografiska område, är även det rasism. Ajdå. Och det misstaget har du visst gjort fler gånger, t ex i det här citatet:

”Med koranen i ena handen och svärdet i den andra tvingar svenska muslimer sina medmänniskor att följa strikta regler enligt islam och koranen.”

Andra uttalanden som, tyvärr, är rasistiska:

”Inte undra på att deras män är de största gluttarna i simhallar, gym och på badstränder där svenska tjejer är lättkläddaDet säger en hel del om den religionen.”

(Läs hela listan här.) 

Kära Thoralf. Det verkar inte gå sådär jättebra med dina antirasistiska ambitioner. Men eftersom du ändå i så pass starka ordalag uttrycker att du inte uppskattar att bli förknippad med epitetet rasism har jag hittat på en spännande utmaning till dig. Istället för att skriva blogginlägg efter blogginlägg om hur jobbigt det känns att bli kallad rasist skulle du i nästa inlägg kunna formulera en motivering till varför du inte är rasist och beskriva ditt antirasistiska engagemang. Det skulle vara spännande.

Ps. Försök, verkligen försök att inte hota eller subtilt uppmuntra till hat eller mejlattacker på personer du för tillfället råkar vara arg på. Om du känner att du blir upprörd kan jag tipsa om att gå en snabb promenad i skogen eller blundar och räknar till tio istället.


Stötta vår verksamhet