Det var inte allt för länge sedan riksdagsledamoten Kent Ekeroth började flagga med sin avsky för tiggare. Passande nog, höjs hans flagga trotsigt ännu högre i samband med uppståndelsen kring Sverigedemokraternas val av reklamaffischer inför EU-valet i Stockholms tunnelbanestationer. Ämnet ”tiggeri” är onekligen hett hos SD – inte hett nog, menar Ekeroth;

 

Debatten, som syns i tunnelbanorna, har tidigare handlat om organiserat tiggeri. Nu menar Ekeroth att det inte spelar någon roll. Tiggare passar inte in i gatubilden. När vi ändå städar bort burkar, godispapper och annat skräp kan vi lika gärna sopa tiggarna under mattan, menar han.

Vi vill ju självklart inte att Ekeroth ska tycka att det är otrevligt att se verkligheten i vitögat. Att titta ut i en fantasivärld, där tiggare är superhjältar och fattigdom är en fiktiv berättelse om det förflutna är så mycket lättare att bearbeta.

Att tiggeri skulle vara en tragisk men påhittad saga är dock inte alls en främmande tanke för Ekeroth:

 

Som ni märker var vi redan då snabba med att syna Ekeroths ”#bluff” med en färsk dos verklighet. Några dagar innan tweeten ovan, var han även tydlig med vad han tycker vi ska göra med människor som lever i fattigdom i Sverige. Hans flagga dykte, återigen, upp och hjälpte oss förstå;

Artikeln han länkade handlar om tiggare som bosätter sig under Barnhusbron, som han anser bör utvisas. På så vis kan vi successivt låtsas att fattigdom inte existerar åtminstone inte innanför Sveriges gränser. Ekeroth verkar inte ha lärt sig sin läxa, då han fortfarande envist viftar med sin flagga: