Dumheter

Riksdagsledamot(SD) om kvinnomisshandel - kvinnor har ett eget ansvar, de ska inte gnälla

Written by Henrik Johansson

Anna Hagwall är riksdagskvinnan som blev känd för att ha uttalat sig om att anhöriginvandrare - vilket hon själv är - inte skulle få komma till Sverige. Hagwall är från Rättvik och har enligt uppgifter till IRM brytt sig föga om i sitt lokala uppdrag i kommunen, hon har helt enkelt setts till i kommunfullmäktige, varken före eller efter hennes inträde i riksdagen(Hagwall tog Almqvists plats 2013).

Nu är Hagwall i hetluften igen efter att i en intervju med Sveriges Radio Dalarna sagt att kvinnor har ett eget ansvar när de blir misshandlade och att man inte ska gnälla så mycket:

Där hör ni kvinnor! Misshandlar mannen skiten ur er så ska ni sluta gnälla och flytta. Men framförallt, förvänta er ingen hjälp av Sverigedemokraterna…

***UPPDATERING***

I en intervju med DN står nu Hagwall på sig angående sitt vidriga uttalande, detta trots att experter kallar henne ”okunnig”:

– Väldigt okunnigt. Den här sortens resonemang visar ofta på människor som har attityder som inte påverkats av all den kunskap som finns i dag, säger Gun Heimer, överläkare, professor och föreståndare för Nationellt centrum för kvinnofrid.

[…]

Våldet kan ofta bli mycket grovt.

– 17-18 kvinnor dör om året av våld i nära relationer. Det är farligare än att vara med i ett mc-gäng.

Men Anna Hagwall står fast vid sina uttalanden när DN når henne.

I radioprogrammet sa du bland annat att kvinnor borde sluta gnälla när de blir utsatta för våld. Står du fast vid det?

– Ja det gör jag. Man ska ta itu med det i ett tidigt stadium och tänka igenom vem man gifter sig med och flyttar ihop med.

 

[…]

 

Så det är kvinnans ansvar att inte bli slagen?

– Att det är jag som formar mitt liv är något man måste säga till tjejerna i större utsträckning. Men hon ”Lilla Viola” har inte gjort något. Men det har hon. Hon har ett sånt liv så att hon hamnar på gatan? Förstår du? Jag är lite strängare när det gäller sådana här saker. När vi inte berättar för våra barn om verkligheten då blir de okunniga.

 


Stötta vår verksamhet
  • 96
    Delningar