Dumheter

SD företrädare om rasistisk nidbild: ”Är detta vad som upprört?”

Det var under pridefestivalen som en av deltagarna hade målat sig svart (Blackface) och klätt ut sig till en somalisk pirat. Detta ledde till att Afrosvenskarnas riksförbund anmälde Pride för hets mot folkgrupp. Såhär reagerade Sverigedemokraternas Jörgen Fogelklou:

Blackface tillhör en lång tradition av rasistiska nidbilder. I historien har människor målat sig svarta i syfte att göra sig ”roliga” och avhumanisera svarta genom att framställa dem som barbariska, ovårdade och översexualiserade. Denna form av nidbild var en normaliserad del av den amerikanska teatern och spred sig senare till delar av Europa.

Idag finns dessa nidbilder, till stor del tack vare medborgarrättsrörelsen, knappt kvar inom teatern. Men ibland kan de dyka upp på olika håll och under Pridefestivalen kom den i form av en ”somalisk pirat”. Utklädnader som dessa får oftast kritik för att de bidrar till att upprätthålla en stereotyp bild av svarta, och i det här fallet, en stereotypisk bild av somalier som ”pirater”.

Men detta är någonting som Sverigedemokraternas Fogelklou, inte tycks bry sig om, han väljer även att på ett nedlåtande sätt mena att det är konstigt att reagera över detta. Sedan tycks han gå ett steg längre när han skriver följande:

Så, nu återstår frågan, vad menar Jörgen med detta tweet? Att människors sexuella läggning eller andra identitetsmarkörer inte ska bli accepterade, men att rasistiska nidbilder ska? Och man kan inte hjälpa att, mitt i all förvirring, ändå fnissa lite åt att en företrädare från partiet som har guldmedalj i OS för kränkta människor, nu valde att likt så många andra historielösa SD:are, köra på hela svarta-är-så-lättkränkta linjen, samtidigt som han lite diskret visar sin upprördhet när det kommer till…”fjolla, halvnaket, queer, plymer, läderbög”.

Kämpa.


Stötta vår verksamhet