Granskning

Avpixlat hånade lucias hudfärg - nu skyller man allt rasistiskt hat på SVT och SR

svart lucia
Written by Henrik Johansson

2012 års luciafirande kommer bli ett firande som vi förmodligen aldrig kommer att glömma, men tyvärr inte på ett positivt vis. Själva luciafirandet var fint, men det var efterspelet som - trots att vi härdats - fick oss att reagera på ett sätt som bara riktigt smutsig rasism kan frammana.

Det var efter att SVT bestämt sig för att ha en mörkhyad lucia som vi fick beskåda en rasistisk anstormning av sällan skådat slag:

Avpixlat ogillar svart luciaDet var SD:s blogg Avpixlat som publicerade en artikel sprängfylld med hat mot den då 14-årige Astrid. Hennes brott? Hon var mörkhyad, eller som Avpixlat skriver, kolsvart. Artikeln har än en gång blivit aktuell då Sveriges Radio gjort en dokumentär om publiceringen där Alice för första gången talar ut. Vi rekommenderar er varmast att lyssna på dokumentären, men på grund av SR:s nya hemsida kan vi inte bädda in radiospelaren.

Nu har även Avpixlat uppmärksammat SR:s dokumentärserie och delger nu sin sjuka version av händelseförloppet och vems fel det är:

 “Opartiska” Sveriges Radio har nu på allvar inlett sitt valkampanjande mot Sverigedemokraterna och som ett led i detta lanserar man ett antal nya programserier som ska utmåla partiet och framför allt de som som kan tänka sig att rösta på det som rasister. En av dessa programinitiativ är “Rädda Sverige” i P1 som på söndagen kommit fram till sitt tredje avsnitt “Svart lucia” om SVT:s luciaproduktion 2012 där public service exploaterade 15-åriga adopterade och mörkhyade Astrid som ett slagträ i sin SD-fientliga agenda. SR P1 fortsätter nu denna exploatering.

Måns Mosesson på SR har inga betänkligheter mot att på nytt ställa 15-åriga Astrid Cederlöf i skottgluggen för att demonisera den Sverigevänliga folkrörelsen eller den folkliga kritiken mot massinvandring, islamisering och åtföljande nedmontering av svenska traditioner. Cyniskt föser Mosesson med beräknande intervjuteknik Astrid till att nästan börja gråta inför påslagen mikrofon. “Detta är riktigt smaskigt”, tänker Mosesson, “det här kan jag utnyttja”.

 

Att Astrid hamnade i skottlinjen 2012 och nu åter riskerar att göra det bör i första hand SVT, det av SVT anlitade produktionsbolaget och nu SR hålla ansvariga för. I andra hand faller ansvaret på de medier som medvetet förvanskat diskussionen och fått Astrid att tro att den handlar om henne.

 

Förutom en mycket litet fåtal rena rasister är det ingen som tycker illa om Astrid eller har några problem med hennes hudfärg som sådan. Diskussionen handlade och handlar om reaktioner på en uttalad politisk agenda från SVT och det produktionsbolag man anlitade för att göra luciaprogrammet 2012 om att förändra den svenska luciatraditionen så att den skulle återspegla att Sverige numera är ett multikulturalistiskt massinvandringsland.

4000 kommentarer om bland annat Astrids hudfärg har Avpixlat låtit kvarstå i över ett års tid och man har mage att skylla på SR och SVT. Vidrigt! Inget ansvar, ingen ursäkt för sitt agerande. Avpixlat fortsätter att skamlöst skylla konsekvenserna av sin rasistiska artikel på SVT. Man är till och med så fräck att man fortsätter att hävda att Astrids medverkan förstör en tradition:

Ingenstans i Mosessons hårdvinklade program släpps någon kritik mot SVT:s agerande fram – deras underlåtenhet att fullgöra sitt uppdrag att förvalta traditionen, deras för sin egen agenda cyniska utnyttjande av Astrid Cederlöf och rapparna LX och Rawa Arif.

 

I intervjun säger Astrid att kritiken mot henne kändes extra tråkig eftersom det handlade om hennes hudfärg som hon ju inte kan göra något åt. Här borde det ha varit Mosessons uppdrag att vidga perspektivet. Men det är han inte intresserad av eftersom det inte gynnar den bild av socialkonservativa massinvandrings- och islamiseringskritiska svenskar som han är ute efter att förmedla.

 

Det var SVT som gjorde Astrids hudfärg till en markör och symbol genom att explicit kräva en mörkhyad Lucia som en del av en tydligt formulerad agenda att göra det svenska luciafirandet mer mångkulturellt. Detta är något kvalitativt annat än att det bara råkade slumpa sig så att den mest lämpade personen var mörkhyad, helt utan några politiska baktankar.

Man menar även att exkludering på grund av hudfärg inte behöver vara rasistiskt och passar på att den gamla nazistiska teorin om kulturmarxister:

Dessutom bortser man från att exkludering pga hudfärg inte nödvändigtvis behöver handla om rasism lika lite som att exkludering av kön behöver handla om könsdiskriminering. Här handlade det om gestaltning och för det stora flertalet har det alltid varit en självklarhet att den som ska gestalta hela Sveriges Lucia bör vara såväl kvinna som ha ett europeiskt utseende eftersom Lucia var kvinna och europé.

 

Det finns också en påtaglig kulturmarxistisk inkonsekvens i hur media hanterar den här sortens kritik. Man kan exempelvis jämföra med den kritikstorm som uppstod när en vit tjej fick gestalta legendariska Josephine Baker i en parad som Berns Salonger anordnade i augusti förra året. Olika politiska etniska invandrarorganisationer protesterade högljutt och retoriken var påtagligt hätsk och hatisk.

Det är bara att konstatera att hatet och beskyllningarna mot Astrid fortsätter att flöda på SD:s egna blogg. Trots allt som redan skrivits och det som kommer att skrivas tillåts Kent Ekeroth att fortsätta sitt stöd och styre över den rasistiska bloggen.

Åkesson rycker på axlarna och går vidare. Varför skulle han bry sig? Det är ju Kent. Han göra som han vill. En helig ko inom SD helt enkelt…

 


Stötta vår verksamhet