Granskning

Fiasko när SD besökte Dalarna - två nazister och fem antirasister kom för att lyssna

Enade mot rasismen dalarna
Written by Henrik Johansson

Under fredagen besökte Sverigedemokraterna tre städer i Dalarna, Borlänge, Säter och Avesta fick stå värdar för riksdagsledamöterna Carina Herrstedt och förre partiledaren Mikael Jansson. Tonen för dagen sattes redan vid första anhalt där Tillsammans Ludvika mötte upp Herrstedt för att markera mot SD:s splittringspolitik:

Nätverket Tillsammans Ludvika tog under torgmötet initiativ till att vända Carina Herrstedt ryggen. Detta för att visa att de inte sympatiserar med partiets värderingar.

– Vi är ett nätverk som tror på gemenskap och vi försöker sprida vårt synsätt om alla människors lika värde, säger Johan Bergman och berättar att man kommit för att stötta ”Tillsammans”-gruppen i Borlänge som är under uppstart.

Till en början var det ungefär 30 personer som samlats för att vända ryggen till, men hela tiden anslöt sig fler.

– Det här är en tyst aktion. Vi vänder ryggen mot ett parti vi anser splittrar samhället, säger Bergman.

Det rapporterades även att det mer eller mindre bara varit SD:s eget folk på plats för att lyssna.

Efter Borlänge drog Herrstedt med vänner vidare till Säter och ännu ett åhörarmässigt fiasko. Under första halvtimman av Janssons tal var vi endast två åhörare på plats, jag och en annan antirasist:

10325212_10152207271522477_7284856952490980335_n

Man kunde höra vänsterextrema ugglor hoa

Men det kom snart att utökas till hela sju åhörare, två nazister och fem antirasister. En av dessa nazister satt som ett plåster på mig under återstående delar av mötet. När jag skulle åka från platsen följde han mig till min bil och fotade mitt registreringsnummer, varför nazisten valde att lägga energi på att förfölja mig är dock högst oklart. Jag gick ju runt med en reklam t-shirt för interasistmen.se, hade han velat veta mer om mig hade han alltid kunnat surfa in här. Men å andra sidan har nazister aldrig anklagats för att vara smarta.

När vi frågade Johan Henriksson - som själv har en bakgrund i nazirörelser - om han kände igen nazisterna sa Henriksson att han sett dem vid tidigare möten, men att han inte kände till dem vid namn. Flera av de SD-politiker som skapat rasistiska skandaler fanns på plats både under dagen och när vi frågade ordförande Jenny Nordahl om man inte skulle göra något åt dessa politiker svarade hon: ”vi får väl se”.

Samtidigt som vi rapporterade flitigt om mötet i Säter och att det endast var sju personer på plats så försökte Herrstedts man, Stefan Olsson, lägga ut dimridåer(se lögner) om oss:

zxvdfsvsgfd

Jag fotar en god väns pin

  1. I Borlänge vände man visst ryggen mot SD, men nu är denna bild inte tagen i Borlänge, den är tagen i Säter. 2. Om vi nu skulle fejka att folk vände ryggen i Säter, vore det inte urbota dumt av oss att samtidigt skriva detta för vår 18 000 följare på twitter?

sdvsdff

Turnén avslutade i min egen hemkommun Avesta och här var uppslutningen större, ja av antirasister alltså, sympatisörer var det sämre med:


Under sitt besök i Dalarna uppskattar vi att SD lyckades skrapa ihop ett tiotal sympatisörer, men då ska man komma ihåg att två av dessa var nazister från Svenskarnas parti. Däremot möttes SD av ett sjuttiotal antirasister som visade sin avsky mot SD:s kvinnofientliga, rasistiska och splittrande politik. Innan vi lämnade SD för dagen passade vi på att fråga Henriksson om han tyckte att antirasisterna skött sig och vi fick ett glatt ”ja” till svars.

 


Stötta vår verksamhet