Dagens Nyheter släpper idag siffror som visar hur - en vågmästarroll som många glömmer att Sverigedemokraterna har redan idag. Vi vill vara tydliga med att vi på IRM inte tar ställning i huruvida det är rätt eller fel om SD röstar med Socialdemokrater eller Moderater gällande ekonomisk politik. Det är helt enkelt inte vår sak att ta sådan partipolitisk ställning. Däremot är det vår sak att reda ut när SD försöker siffertrixa. I Dagens Nyheter står följande att läsa om SD:s vägval i riksdagen:
Under de tre första riksdagsåren har partiet – när det hamnat i en vågmästarställning i voteringarna – röstat med regeringen i drygt 80 procent av fallen. Men i höstas ökade andelen till 90 procent. Det visar en genomgång som gjorts av riksdagens utredningstjänst (RUT) på uppdrag av Socialdemokraterna och som DN tagit del av.
Det här tycker Björn Söder är ohederligt och vill hellre titta på en annan utredning:
Påståendet tillbakavisas av SD:s partisekreterare Björn Söder. Han lyfter fram andra RUT-siffror från partiets första tre år i riksdagen som visar att SD i drygt 50 procent av alla frågor röstar med regeringen. Jämför man partiet med Socialdemokraterna är motsvarande siffra strax under 50 procent. – Det är väldigt oseriöst och ohederligt att ett parti som Socialdemokraterna som gör anspråk på att leda landet efter nästa val att syssla med sådant här trixande med siffror. Det är bara för att vi plockar röster i LO-kollektivet som man tar fram det här högerspöket, säger Björn Söder.
Söder menar alltså att Socialdemokraterna siffertrixar, men vem har rätt? För att reda ut hur SD ställer sig i sin politik finns det två vägar att gå. Antingen tittar man på hur SD röstat i precis alla frågor eller så väljer man att titta på de frågor där SD haft den avgörande rösten. Söder vill att vi tittar på alla frågor, men i utredningen har man enbart titta på de frågor där SD varit tungan på vågen mellan oppositionen och regeringen.
Varför blir det då missvisande att - som Söder - titta på alla omröstningar? Jo, i riksdagen röstas det om allt och inget. Med en grov uppskattning kan man säga att ungefär 50% av alla omröstningarna inte är ideologiskt bundna. I dessa omröstningar, röstar partierna huller om buller eller för den delen med varandra och över blockgränser. Dessa frågor är alltså inte särskilt intressanta för den som vill veta hur SD, S, FP eller annat parti röstar när det väl gäller att välja ideologisk inriktning på Sverige.
Men Söder och Åkesson vill inte ge denna bild av SD. De vill istället påskina att man är ett mittenparti som kan tillgodose både vänster- och högerväljaren. Man vill kalla sig Sveriges enda oppositionsparti:
Sverigedemokraterna utnyttjar sin vågmästarrollBilden får användas fritt, men credda gärna!
Obs! Eget alternativ kan även innebära att SD lagt ner sin röst.