Granskning

Alfsson välkomnar hatkampanj mot Mazetti

Under måndagskvällen gick PK-debatt av stapeln. Det är en debatt arrangerad av publicistklubben. Den här veckan handlade det om näthat och tillställningen har även i förskott fått mycket uppmärksamhet då publicistklubben bjudit in Mats Dagerlind, från Avpixlat. Ett inlägg om själva debatten kanske kommer senare, men nu vill vi fokusera på reaktionen från riksdagsledamot Thoralf Alfsson. Det tog inte lång stund för honom att författa ett blogginlägg där han förklarar vad han tycker.

Debatten skulle handla om hat och hot på nätet men det handlade bara om att angripa Mats Dagerlind och Avpixlat. Kan sammanfattas med. Alla mot en! Men det var i och för sig inte förvånande. Tonen angavs ganska omgående när Henrik Johansson från ”Inte rasist men” fick ordet tre gånger under början av debatten. Alla hans kommentar gick ut på att angripa Avpixlat och Mats Dagerlind.

Att Avpixlat får kritik i en debatt om just näthat är kanske ingenting som borde förvåna någon. Efter en höst och vinter där de hängt ut offer för sexuella övergrepp, anklagat muslimska ungdomar för att vara våldtäktsmän, hetsat mot journalister och politiker, gått till rasistattack mot årets lucia 2012 med mera, med mera är det kanske inte så märkligt. Men det är inte det Alfsson är mest arg över. Nej, hans ilska riktas än en gång mot Katarina Mazetti:

Den stora skandalen var utan tvekan Katarina Mazetti som kom med en rad överdrifter och rena lögner. Allt för att urskulda sin egen krönika i ICA-Kuriren.

När hon sedan ifrågasatta och menade att mordförsöket på Lars Hedegaard i förra veckan inte inträffat utan bara var påhitt från Lars Hedegaard tror jag hon gick över gränsen.

Vi vill vara tydliga här med att man kan tolka Mazettis uttalande i debatten olika. Man kan göra Alfssons tolkning, eller se det på ett helt annat sätt. För att ni ska kunna göra en rättvis bedömning rekommenderar vi att ni tittar på debatten. Thoralf Alfsson har förstås all rätt i världen till sin uppfattning. Det som är riktigt anmärkningsvärt är hur han avslutar sitt inlägg:

alfssonmazetti

Vi vet inte riktigt hur vi ska kommentera det här stycket. Det står nog klart för alla normalbegåvade att det är ett förkastligt uttalande. Nej Thoralf Alfsson, ingen förtjänar en hatkampanj, oavsett vad du tycker om personens uttalanden eller åsikter. Att på det här sättet påstå att människor får skylla sig själv om de blir utsatta för hat är riktigt fult gjort. Inte heller är det särskilt demokratiskt att tänka på det sättet, snarare är det att spotta på yttrandefriheten. Än en gång slår du, Thoralf Alfsson ledamot av Sveriges Riksdag, ett slag för att näthatet ska fortsätta frodas, spridas och drabba de som inte tycker som du.

Att du inte skäms.

UPPDATERING (ibland gör vi sådana redan innan inlägget är publicerat…)

Alfsson har nu, troligtvis efter den kritik som framförts av hans läsare i kommentarsfältet, ändrat sitt inlägg. Istället för stycket ovan står det nu:

Jag gissar att Katarina Mazetti kommer att få svara på många frågor från danska journalister de närmaste dagarna. De svenska kommer givetvis mörka dessa uttalanden från Katarina Mazetti.

Jag anser att hon har minst sagt konspiratoriska teorier i skallen.

Det är förstås positivt att han själv begriper att det är högst olämpligt av en riksdagsledamot att uppmana till hatkampanjer. Men, faktum kvarstår att han faktiskt skrev det från första början. Ingenting undgår IRM.

 


Stötta vår verksamhet