Granskning

Avpixlat tar Ekeroth i försvar – IRM reder ut lögnerna som finansieras från SD:s riksdagskansli

Written by Henrik Johansson

Med tanke på att Kent Ekeroth själv finansierar och styr den rasistiska bloggen Avpixlat så kommer det inte som en förvåning när de rycker ut till hans försvar. Bland annat påstår de att Ekeroth blivit utsatt för en slags komplott där rättssystemet avsiktligt lagt mindre pengar på att styrka hans historia. 

Artikel, som är skriven av Mats Dagerlind, inleds starkt genom att endast återge Ekeroths berättelse:

Upprinnelsen till situationen var att Ekeroth på ett utstuderat förnedrande och diskriminerande sätt nekades inträde till nattklubben Solidaritet med hänvisning till att han inte delade krogens värdegrund.

Att historien inte ens överensstämmer med vad Ekeroths egen kamrat uppger i förhör spelar såklart mindre roll. Ekeroths kamrat, som säger sig varit fokuserad på samtalet mellan vakten och Ekeroth, menar istället att vakternas utländska bakgrund skulle kunna vara bakgrunden:

vi kommer dit och dom som är före oss går in nästan direkt, och sen så är det vår tur, och då är det någon person där som inte är ordningsvakt jag tror det heter värd eller entrévärd och den här personen vill inte släppa in oss då och jag känner direkt att det är mot Kent, jag har varit med om det förut, eh…. och framför allt när det är en entrévärd eller en dörrvakt som har utländskt ursprung så märker jag att det blir väldigt kyligt. Och ibland väldigt otrevligt.

Det är alltså ingen på plats förutom Ekeroth själv som menar att han blivit nekad pga deras värdegrund. Vidare hävdar Avpixlat också att Ekeroth blivit utsatt för någon slags komplott av rättsväsendet där de inte lagt energi på att hitta människor som bekräftar Ekeroths version:

Under brottsutredningen har det lagts mer resurser på att hitta vittnen som kan styrka en berättelse som motiverar åtal mot Ekeroth men inte hans antagonister än vad som normalt läggs på att hämta in vittnesmål vid exempelvis en gängskjutning. Många har därför kritiserat utredningen för att vara politiskt motiverad. Ekeroth har vidgått att han riktat ett lättare slag med öppen hand mot en angripare men menar att detta ska ses som en rimlig reflexmässig självförsvarshandling i den hotfulla situation som rådde.

Exakt hur Avpixlat beräknat vilka resurser som lagts var, vilka som kritiserat utredningen för att vara politiskt motiverad och varför inte Ekeroth och hans väns historier inte överensstämmer får vi inget svar på.

Det vi däremot vet är att en blogg som påstår att de har 2 miljoner sidvisningar i veckan och som finansieras av den åtalade själv än en gång kommit med alternativt fakta. Att inget vittne bekräftar Ekeroths historia är såklart en komplott av rättsväsendet och inte en bekräftelse på att Ekeroth än en gång dragit en rövare. Det är den enda rimliga slutsatsen, eller?


Stötta vår verksamhet
  • 1.1K
    Delningar