Granskning

Björn Söder sprider antijudisk konspirationsteori

Written by Anny Berglin

Igår gjorde SvD ett reportage om ordet ”hen”, som är ett könsneutralt pronomen, och hur det har blivit allt vanligare även inom politiken. Föga förvånande var det ett parti som stod ut lite extra mycket bland de politiker som blivit tillfrågade om vad de tycker om ordet ifråga. Vilket parti kan det då vara? Tja, det är kanske inte så svårt att gissa. De flesta har nog lärt sig vid det här laget att det är Sverigedemokraterna vi granskar.

söderhenAtt Söder tycker att ett personligt pronomen är ”tramsigt” kan vi inte säga något om. Han får självfallet tycka vad han vill om det svenska språket och hur det utvecklas. Men det han säger sedan är högst anmärkningsvärt. Han säger alltså att ”genusvetenskapen är en kulturmarxistisk pseudovetenskap”. Kulturmarxistisk? Har vi inte hört det ordet förut..? Jodå, det blev väldigt poppis när Breivik använde det i sitt manifest. Men var kommer det egentligen ifrån? Vad betyder det? Säkerligen har vi skrivit om ordet tidigare, men det här är en sådan sak som tåls att upprepas. Särskilt när ordet används av en riksdagsledamot på det här sättet.

Kulturmarxism används ibland lite slarvigt som en benämning på allt som inte är absolut islamfientligt, eller för att beskriva mångkultur på ett negativt sätt. Men ursprungligen kommer ordet ifrån nazisterna. Jupp, det är faktiskt sant. Principen med kulturmarxism, innan muslimhatarna började använda det, var rätt enkelt (om än väldigt skruvad): Efter första världskriget så kom ”judiska marxister” till insikten att arbetarklassen inte reste sig mot sina förtryckare. Då kom man på att man skulle starta en skola, Frankfurtskolan, som skulle införa kulturmarxism. Vilka styrde Frankfurtskolan? Jo judarna.

Ja, ni förstår att ordet är väldigt negativt laddat och har en fruktansvärd innebörd oavsett hur man ser på saken. Och ett sådant ord tycker partisekreterare Björn Söder är lämpligt att använda i en intervju? Vi har svårt att se att en företrädare för något annat parti skulle få för sig att svara på det här sättet. Vi har också svårt att se att Söder själv inte vet vad ordet betyder.

Det är skrämmande att Söder kan göra ett sådant här uttalande och inte få några följdfrågor. Vi hoppas innerligt att någon kommer kontakta honom för att dels fråga vad han menar, och dels fråga om han står för den ideologi som står bakom användandet av kulturmarxism som begrepp. Vi skulle självfallet ta kontakt med honom själv, men IRM tycks vara ”persona non grata” på SD:s rikskansli.

Vi förstår verkligen inte varför…


Stötta vår verksamhet
  • 5
    Delningar