Granskning

Chefredaktör för SD:s favorittidning: Muslimer är ett demokratiskt problem *UPPDATERAD*

Under gårdagskvällen kom vi i hårda diskussioner med Ingrid Carlqvist chefredaktör för den antimuslimska och rasistiska tidningen Dispatch International. En tidning som SD delade ut gratis till alla sina medlemmar. Det var en ledare av Carlqvist som fick oss att reagera. Ledaren avslutades med följande påstående:

I Frankrike röstade 93 procent av muslimerna på François Hollande och i USA röstade 85 procent av dem på Barack Obama. Detta borde få oss alla att fundera över muslimers känsla för demokrati.

Siffrorna som Carlqvist presenterar stämmer, men hon glömmer att förtälja en viktig sak. Frankrike har ett väldigt speciellt valsystem där man röstar ut folk i omgångar. Inför första omgången var rösterna spridda. Carlqvist missar även att andra religiösa grupper röstar relativt homogent:

röster

Carlqvist menade även att muslimer röstade som man blev tillsagd – oklart vem som sagt till muslimer hur de ska rösta:

untitled3När vi frågade Carlqvist om det var ett demokratiskt problem att andra grupper röstade förhållandevis lika så som arbetare, rika, kristna och lärare fick vi inget ordentligt svar.

Att muslimer inte röstar på republikanerna i USA kanske inte är så konstigt när deras närstående partner Tea party rörelsen sprider konspirationsteorier om muslimer. En av alla konspirationsteorier är att Obama skulle vara muslim och att hans födelseattest är förfalskat. en konspirationsteori som Carlqvist inte verkar helt obekant med:

untitled5Förutom att komma med diverse påståenden om muslimer så fick sig även svenskar sig en känga under gårdagskvällen:

untitled2Till sist landade vi i en diskussion om den undersökning som Carlqvist genomfört för att reda ut exakt hur många muslimer som finns i Sverige. Undersökningen är utförd på så sätt att Carlqvist har räknat muslimklingande namn och fått fram att det bor nästan 600 000 muslimer i Sverige. Vi var såklart kritiska till ”räknanamnmetoden”, men Carlqvist hävdade att Danska forskare godkänt metoden som vetenskaplig. Vi frågade gång på gång om Carlqvist och hennes medhjälpare räknat bort alla icketroende? Carlqvist svarade då att man egentligen räknat folk med muslimsk bakgrund:

untitled4Problemet med Carlqvist svar är enkelt. Först och främst så framgår det inte att man menar ”muslimsk bakgrund” i undersökningen utan man fastställer att det snart finns 600 000 muslimer i Sverige. För det andra så kan du inte kallas muslim om du inte är troende. Det vore som att kalla alla ickekristna svenskar för kristna.

Vi kan göra ett litet tanke experiment. Vi räknar alla namn i Sverige och benämner alla som heter Henrik, Johan, Anna, Emma, Torsten, Mats Dagerlind och Kent som kristna. Låter inte särskilt rimligt va? Men tillslut fick vi Carlqvist att erkänna hur undersökningen utförts:

untitled1Tidningen Fokus presenterade en undersökning 2006 – gjord av riktiga journalister och forskare – som visade att det då fanns mellan 30-50 000 troende muslimer i Sverige:

Muslimska organisationer uppskattar att de är en halv miljon, medan forskare säger runt 200 000. Frågan är också vilka som menas med muslimer. De praktiserande är troligen bara 30 000–50 000. Majoriteten muslimer i Sverige är med andra ord inte alls särskilt praktiserande.

Diskussionen mellan oss och Carlqvist blev utdragen och många frågor stod i slutändan obesvarade. Carlqvist hade dock en slutkläm på debatten:

untitled6

IRM:s svar:

”Never argue with stupid people, they will drag you down to their level and then beat you with experience.”

****UPDATERING****

Det tog inte långa stunden innan en uppmärksam läsare hörde av sig och berättade att Dispatch med Carlqvist i spetsen skrivit om konspirationsteorin gällande Obama:

Varför har presidenten spenderat miljoner
på att dölja vem han egentligen är?

[…]

Å ena sidan är svaret enkelt, med tanke på
att det inte finns några pålitliga dokument
som styrker Obamas livshistoria. Det gäller
alltifrån hans universitetsbetyg och resedokument
till alla de juridiska skrifter han har
författat och räkningar han skickade under
sin tid som advokat, från hans tid som senator
i delstaten Illinois – och mycket mera.
Historien har lyckats tränga sig in i det
amerikanska medvetandet, trots att mainstream-
medierna har lagt den på is.


Stötta vår verksamhet