Granskning

IRM sammanfattar cirkusen som är SD Hässleholm

SD Hässleholm har på senaste tiden genomgått några drastiska förändringar på ett sätt som är unikt i svensk politik men skulle passa utmärkt i valfri dokusåpa. Det hela har till stor del att göra med Ulf Erlandsson, före detta vice ordförande i Kommunfullmäktige. Vi har sammanfattat det snabba förloppet i en enkel tidslinje.

2006: Ulf Erlandsson lämnar Centerpartiet för SD.

November 2016: Det rödgröna blocket i Hässleholms kommun får sin budget fälld när alliansen får stöd av Sverigedemokraterna tack vare Moderaterna. Det blir maktskifte.

27 februari 2017: För första gången har alliansen aktivt röstat på Sverigedemokraternas kandidater till kommunstyrelsen, i någon av landets kommuner. Erlandsson väljs till kommunalråd och blir vice ordförande i kommunfullmäktige. En historisk händelse.

3 mars: Expo avslöjar att Erlandsson spridit rasistiska citat på internet. Han har bland annat delat en artikel som hävdar att ”de största invandrargrupperna har en genomsnittligt lägre IQ än etniskt svenska” med rubriken ”Låg IQ förklarar varför invandrare inte integreras”. Dessutom har han gillamarkerat den pronazistiska podden Motgift på Facebook.

22 mars: SVT avslöjar att Erlandsson vägrar betala tillbaka felaktigt utbetald ersättning. Han är egenföretagare och har under åren 2011-2013 begärt ut 186 000 i ersättning för förlorad arbetstid. Det visar sig att han inte kan styrka att han faktiskt förlorat inkomst vid de aktuella tillfällena.

24 mars: Kommunstyrelsens ordförande kräver att Erlandsson avgår.

26 mars: Ulf Erlandsson avgår från sin post som kommunalråd och avsäger sig samliga politiska engagemang. Han skriver följande på SD Hässleholms hemsida:

“Jag har nu lämnat in avsägelse för samtliga av mina politiska uppdrag i kommunen och bolagsstyrelser. Jag har även begärt utträde ur partiet. Jag känner att detta är det bästa för mig, min familj och mina vänner. Jag önskar att ingen annan, oavsett parti, ska behöva utsättas för denna grova smutskastning.”

27 mars: Sex SD-ledamöter (Åsa Erlandsson, gruppledaren Michael Strömberg, Jennie Strömberg, Fredrik Rosenberg, Solbritt Erlandsson och Håkan Spånberg) avgår för att visa sitt stöd för Erlandsson.

4 april: Erlandsson anklagar i Kristianstadsbladet nya gruppledaren och regionrådet Patrik Jönsson (SD) för att ha utsatt honom för en komplott.

“Patrik Jönsson hade en egen agenda mot mig, han ville ha bort mig till varje pris. Sista gången vi hördes sa han till mig: ”Avgår du inte nu ska jag se till att fler saker kommer ut i pressen”

7 april: Expo avslöjar att en av de som fyller de nu tomma stolarna i kommunfullmäktige är nazistveteranen Bengt-Göran Rudbring.

Cirkus Hässleholm fortsätter, verkar det som. Vi på redaktionen följer det med intresse.Stöd gärna vår granskning av SD och vår uppbyggnad av ett kampanjmaskineri!

Bankgiro: 478-2470 (Swedbank)
Swish: 123 421 27 59


Stötta vår verksamhet
  • 375
    Delningar