Granskning

Fler Sverigedemokratiska reaktioner på Uppdrag Granskning

Det är inte bara Thoralf Alfsson som har uppmärksammat Uppdrag Gransknings program om mäns näthat mot kvinnor. Det är fler framstående Sverigedemokrater som har kommenterat programmet, och även själva ämnet, i sociala medier. En av dem är Hanna Wigh, distriktsordförande i SD Skaraborg samt ledamot i SD:s partistyrelse, som skriver följande på Twitter:

hannawighuppdrag

Vi förstår att inlägget är skrivet med en viss glimt i ögat men vi vill ändå, för tydlighetens skull, förklara detta för Wigh: Det är inte politiskt korrekt att ogilla män. Däremot kanske man får se det som politiskt korrekt att ta avstånd från det hat riktat mot kvinnor som uppvisades i gårdagens Uppdrag Granskning. Som män huvudsakligen var, och är, ansvariga för. Vi vill också förtydliga detta än en gång: Det är ingen som påstår att kvinnor är helgon. Men i just det här fallet handlade det om mäns hat mot kvinnor, som ser ut på ett särskilt rått sätt. Vi blir lite förbryllade över att Wigh väljer just den här infallsvinkeln för att engagera sig i debatten om näthat. Många, många SD-sympatisörer har rasat på Twitter över att SD-kvinnor inte får komma till tals. Och självfallet är kvinnor från alla politiska inriktningar drabbade. Men kanske finns det ett korn sanning ändå i det som sades i Uppdrag Granskning: Det är när en kvinna pratar om antirasism och/eller feminism som hon får ta emot extra mycket hat. Och är det något SD är dåliga på, så är det antirasism och feminism,

Någon annan som väljer att skriva om programmet är Christoffer Dulny, engagerad SDU:are och politisk samordnare för SD. Dulny som i vintras upprördes inför möjligheten att en muslim skulle kunna vara julvärd i SVT fortsätter nu sitt korståg mot islam. Eller vad säger ni om detta inlägg från Twitter:

Dulnyug

Än så länge har vi inte sett en enda Sverigedemokrat som rakt ut har fördömt det hat som kan kopplas till deras anhängare och sympatisörer och som uppvisades i gårdagens Uppdrag Granskning. Man försöker istället vrida, vinkla, förvanska och förvrida för att lägga både fokus och skuld någon annanstans. Är det månne så att många Sverigedemokrater innerst inne insett sitt eget ansvar för näthatet men inte vill visa det öppet? Det är en ganska vanlig försvarsmetod att försöka flytta fokus när man själv vill klara sig undan.

Bonusmaterial:

sdnäthat

Länken i inlägget går till en text på Aftonbladet, med rubriken ”Störst av allt är #nätkärleken”. En text skriven av Carina Bergfeldt där hon berättar om en kampanj som lanserades igår, som går ut på att visa uppskattning för de journalister, debattörer och andra som vanligtvis utsätts för mycket hat. En motvikt, helt enkelt. Detta är ingenting SD:aren Dulny tycker om. Han kallar det istället ”VM i självförhärligande”. Än en gång gör han vad han kan för att flytta fokus från vad frågan egentligen gäller, till något helt annat. Nej Dulny, du behöver inte visa kärlek till Sveriges kvinnliga journalister. Men du borde ta ansvar för att retorik som din knappast hjälper till att minska mängden hat.

Inlägget retweetades (skickades vidare) av Markus Wiechel. Riksdagsledamot i Sveriges riksdag.


Stötta vår verksamhet
  • 2
    Delningar