Granskning

Gymnasiekamrat – Det var Jimmie Åkesson och hans kamrat­gäng som betedde sig hotfullt

Jimmie åkesson
Written by Henrik Johansson

Tidigare under dagen kunde IRM avslöja nya uppgifter som pekade på att Jimmie Åkesson ljugit om de invandrargäng som han påstod huserade i Sölvesborg under uppväxten(rekommenderad läsning). Vi kunde även visa att SD:s officiella partitidning 1995 publicerade rasistiskt och nazistiskt material, något som går stick i stäv med Åkessons egna beskrivning av partiet under den period han påstår sig blivit medlem. Nu kommer Aftonbladet med nya vittnesmål från Sölvesborg och även dessa ger en helt annan bild än den Åkesson vill förmedla:

Kari Svahn, 35, gick på samma gymnasieskola som Jimmie Åkesson. Hon håller med om att området var ­polariserat, men inte så som Jimmie Åkesson menar.

 

Konflikten fanns mellan vänstersympatiserande ungdomar och Sverige­demokrater, enligt henne. Hon upplevde att Jimmie Åkesson och hans kamrat­gäng betedde sig hotfullt på gymnasieskolan Furulund.

 

– De kom i korridoren med sina bomberjackor och kunde skrika kommunisthora eller kommunistjävel efter en. Det var obehagligt. Åkesson var inte rakad men hade bomberjacka på sig. Jag minns inte att Åkesson skrek något men han var ­ledaren. Det visste alla, ­säger hon.

BhUc2UrCYAACF3o

När vi scannar av nätet och tidningarna finner vi minst tio vittnesmål som går precis tvärt emot Åkessons beskrivning av Sölvesborg. Vi finner samtidigt inte ett enda vittnesmål som stödjer honom, men Åkesson står på sig:

Att gamla lärare och skolkamrater kallar hans minnen av uppväxten för lögner anser SD-ledaren är märkligt.

 

– Det är jättemärkligt, kan jag tycka, att man ­utifrån någons upplevelser ­talar om lögn. Man kan ju ha olika uppfattning om ­olika händelser och jag har ­försökt berätta min ­historia så uppriktigt som jag kan, säger Jimmie ­Åkesson till Aftonbladet.


Stötta vår verksamhet
  • 629
    Delningar