Granskning

Hot mot ungdomsstyrelsen efter Alfssons inlägg

Som vi har skrivit om flera gånger är SDU mer än missnöjda med att Ungdomsstyrelsen avslagit deras ansökan om bidrag. I år igen. Detta trots att det finns skäliga grunder till avslaget. De senaste dagarna har SDU bedrivit vad man med rätta kan kalla för en kampanj riktad mot Ungdomsstyrelsen, i försök att vinkla det till att det skulle vara ett politiskt beslut. Inläggen som handlar om frågan är många på SDU:s hemsida och man har även valt att försöka misstänkliggöra enskilda handläggare.

Trots att SD gått ut och avböjt att ta ställning officiellt i frågan har flertalet företrädare uttalat sig till stöd för SDU, vissa med riktigt hårda formuleringar. Diskussionen har blossat upp bortom rimliga proportioner, med stöd av bland annat riksdagsledamoten Thoralf Alfsson. Häromdagen bloggade riksdagsmannen med väldigt skarpa ord om frågan, något vi uppmärksammade. Då varnade vi också för konsekvenserna av att en såpass mäktig bloggare, tillika riksdagsledamot, väljer att vinkla saker på det sättet. I det inlägget skrev vi:

Tydligen kommer det som lite av en överraskning för Alfsson att han, som riksdagsledamot, har ganska stor makt. Människor lyssnar på vad han säger och många gör det dessutom utan en gnutta till kritiskt tänkande. I kommentarsfältet finns just nu kontaktuppgifter publicerade till Malin Engstedt, pressekreterare på Ungdomsstyrelsen, och en uppmaning att kontakta henne. Det tycker vi, ärligt talat, känns mer skrämmande än ett avslag på en ansökan om ekonomiskt stöd.

Tyvärr tycks det nu som att det vi befarade har blivit verklighet, då medier idag rapporterar om att Ungdomsstyrelsen mottagit flertalet hot. I Sydsvenska Dagbladet kan vi läsa:

Hoten har uttalats på flera sajter. I kommentarer till ett kritiskt blogginlägg namnges tjänstemän på Ungdomsstyrelsen.

Tidningen Publikt.se, som är fackförbundet ST:s medlemstidning, pekar direkt ut Alfssons inlägg:

Riksdagsledamot Thoralf Alfsson, SD, skrev efter beslutet på sin blogg: ”Ungdomsstyrelsen begår ett stort misstag”. Han skriver att han hoppas att ”fotsoldaterna” nu ska ”rycka ut”. I bloggens kommentarsfält namnges enskilda tjänstemän på Ungdomsstyrelsen.

Alfssons fotsoldater tycks ha ha ryckt ut, precis som han önskade i sitt inlägg. Konsekvensen? Hot mot tjänstemän på Ungdomsstyrelsen och en polisanmälan. Vi kan inte låta bli att undra… är Alfsson nöjd nu?


Stötta vår verksamhet