Granskning

IRM avslöjar än en gång Avpixlats fräcka försök att skylla djurplågeri på muslimer

Written by Henrik Johansson

Trots att Avpixlat blivit överbevisade i ett fall av djurplågeri på Söder i Stockholm fortsätter de sprida lögnen om att det skulle handla om ett ”muslimskt” försök till halalslakt. IRM kan nu visa hur Avpixlat än en gång bygger en lögn för att hetsa mot muslimer utan något som helst bevis för att muslimer varit inblandade. 

Under fredagen kunde Aftonbladet berätta en solskenshistoria om geten Getrud som hittats instängd i en bil på Södermalm i Stockholm. Men en solskenshistoria förblir sällen en solskenshistoria om Avpixlat väljer att skriva om den med hjälp av alternativ fakta, och med alternativ fakta menar vi såklart att dra ut en lögn ur röven:

På fredagseftermiddagen tvingades polis rycka ut för att bistå en get som någon lämnat instängd i en sommarvarm bil vid Skanstullsbron i Stockholm. Geten – eller snarare killingen som endast är några månader gammal – visade sig senare vara stulen och kan ha varit ämnad att halal-slaktas.

[…]

Det går förstås inte att i skrivande stund säga något tvärsäkert om gärningspersonerna, men mycket pekar i riktning mot att brottslingarna tillhör en etnisk grupp där getkött är ett vanlig inslag i matkulturen och där det inte är något konstigt att man slaktar en get själv hemma och då inte sällan i enlighet med de plågsamma regler som gäller för religiöst rituell så kallad halal-slakt.

Nu finns det ju inget i Aftonbladets artikel som pekar i riktningen att gärningsmannen skulle vara muslim, eller för den delen att geten var ämnad att slakta, men det stoppar inte Avpixlats ansvarige utgivare från att anklaga muslimer för brottet. Eftersom Avpixlat inte har några som helst belägg för sina påståenden så väljer ansvarige utgivare att förstärka historien med denna text:

Avpixlat har tidigare skrivit om ett uppmärksammat fall där ett lamm och två getter på en parklek inte långt från Skanstull utsattes för grovt djurplågeri, troligen i avsikt att ta död på djuren och föra bort dem för styckning.

Det finns dock ett litet frågetecken här. Varför väljer Avpixlat att utelämna länk till sin tidigare artikel när de är så noga att länka allt annat i sin text? En förklaring är att Avpixlat redan fått sin tidigare artikel krossad av seriösa journalister:

Samma dag som vi publicerar en intervju med några av de nyanlända får vi veta att det under natten misshandlats och dödats djur i Stora Blecktornsparken. Det är knappt hundra meter mellan Vintertullen och djurhagen i parken.

Senare på kvällen publicerar sajten Avpixlat en artikel där de hävdar att dådet misstänks vara ett försök till halal-slakt. I Avpixlats artikel står det att boende i området uppgett att misstankar finns om att förövaren finns bland de migranter som flyttat in på äldreboendet Vintertullen ”efter att de svenska åldringarna körts på porten”.

Enligt polisen finns ingen misstänkt gärningsperson och inga spår som leder till Vintertullen. Det har inte skett ett slaktförsök. Djuren har slagits med ett järnrör och ett skaft från en skottkärra. Det säger chefen för parkleken Madeleine Weber. Hon är illa berörd av att de nyanlända i synnerhet och muslimer i allmänhet blir misstänkliggjorda av den främlingsfientliga sajten.

Om det vore så att vi på IRM hade varit lika oseriösa som Avpixlat så hade vi kanske valt att peka ut SD-politiker som de troliga brottslingarna med tanke på valet av tillhygge, men nu är vi inte oseriösa så vi låter bli. Hursomhelst, Mats Dagerlind försvarar sina vilda spekulationer då, som han nu använder för att peka ut muslimer igen, med att han bara skriver vad folk tror:

Mats Dagerlind, är ansvarig utgivare och chefredaktör på Avpixlat. Han har skrivit artikeln och håller med om att misshandeln av djuren inte är en halal-slakt, men han anser att halal-slakt för ”en svensk i allmänhet” är det samma sak som ”muslimskt djurplågeri”. Och det är just ett ”muslimskt djurplågeri” som de boende i området som han pratat med misstänker.

Vad är det med det här djurplågeriet som är ”muslimskt”?

– Det är inget man kan veta förstås utan vi ville ge en bild av att det fanns misstankar om att förövarna fanns på Vintertullen. Det var de stämningarna vi ville beskriva. Det är en spekulation men vi skrev heller inte att vi fått detta bekräftat av polisen, säger Mats Dagerlind.

Avpixlat publicerar alltså en spekulation, ett rykte, som polisen uppger att det saknas grund för. Att undersöka om ryktet är sant anser inte Mats Dagerlind är hans jobb.

Nej, det är polisens jobb. Vi är språkrör för de boende som är oroliga över invandringspolitiken. Det är vår publicistiska profil. Vår målsättning är att opinionsbilda för minskad invandring så det är klart att vi vill att de här känslorna ska komma till uttryck, säger Mats Dagerlind.

Det är alltså såhär Avpixlat jobbar, man upprepar en lögner och spekulationer gång på gång tills det blir en sanning, inget nytt under solen, men väl värt att markera mot varje gång det sker.


Stöd gärna vår granskning av SD och vårt kampanjmaskineri!

Bank-giro: 478-2470 (Swedbank)
Swish: 123 421 27 59

Eller bli månadsgivare på: Patreon.com/irm


Stötta vår verksamhet
  • 1.2K
    Delningar