Granskning

Ekeroths lögner om muslimer är oacceptabla

Vi på IRM har viss förståelse för att man ibland vinklar saker för att få fram sin poäng, det gör vi också. Däremot har vi absolut noll (0) förståelse för när någon ljuger och hittar på saker för att få fram en poäng. Särskilt om poängen ifråga är att misstänkliggöra och demonisera personer som tillhör en viss religion. Exakt detta har Kent Ekeroth, riksdagsledamot och dokumentärfilmsskapare, gjort. På sin blogg har han kommenterat en debattartikel som publicerades i Aftonbladet häromdagen. Avsändaren är Nätverket svenska muslimer och i artikeln föreslår de en rad åtgärder för att minska diskrimineringen mot svenska muslimer. Det här gillar inte Ekeroth utan attackerar artikeln hårt i ett blogginlägg:

Alltså; 1) samhället ska islamiseras mera 2) svenska skattebetalare ska betala för det.

Trevligt.

Såna här krav kommer bli allt vanligare i takt med att den muslimska populationen växer. Mönstret är likadant överallt.

”Kraven” som Ekeroth skriver om är helt enkelt åtgärder för att minska diskriminering och hatbrott riktade mot svenska muslimer. Helt rimliga krav och säkerligen något Ekeroth helt hade ställt sig bakom om det hade handlat om någon annan religion än den han så intensivt tycks avsky. Men, det som gör Ekeroths inlägg ordentligt skrämmande är som sagt att han ljuger:

Utöver det är det lite lustigt att de vill ha pengar för säkerhet ”liksom för judiska församlingar”. Problemet är väl bara att det är ingen som attackerar muslimska församlingar, men det å andra sidan väldigt ofta är muslimer som attackerar judar.

[…]

Och ännu roligare blir det när de oroas över ”konvertiter till islam”. Hmm…det är nog konvertiter FRÅN islam som har anledning att vara oroliga.

”Ingen som attackerar muslimska församlingar”. Det står där, svart på vitt. Ingen tolkning, ingen vridning, utan presenterat som att det vore fakta. Vilket det inte är. I Klas Borells rapport från 2012, ”Islamofobiska fördomar och hatbrott: En kunskapsöversikt” får vi istället se en sannare bild av verkligheten:

Vad visar då kartläggningen av externt motstånd mot svenska muslimska församlingar? Ungefär hälften av de muslimska församlingarnas före trädare rapporterar någon form av lokalt motstånd mot sina verksamheter. Men vilka former tar sig detta motstånd?

Ett nedslående resultat är att församlingar inte bara utsatts för olika legala former för motstånd (såsom negativa insändare i lokalpressen och negativa flygblad) utan också för motstånd som tagit sig kriminella former. Hela 26 procent av uppgiftslämnarna uppger att deras lokaler vid någon tidpunkt drabbats av vandalisering, det vill säga en form av antimuslimska hatbrott där moskén eller bönelokalen utsatts för skadegörelse eftersom den representerar islam och muslimer.

I nästan lika många fall, 23 procent, uppges församlingsmedlemmar ha utsatts för olaga hot och i ett fåtal fall har dessutom enskilda medlemmar i församlingen utsatts för fysiskt våld. Om alla dessa kriminella former för motstånd (våld, hot, vandalisering, inbrott etcetera) läggs samman har 40 procent av svenska muslimska församlingar drabbats.

40 procent av svenska muslimska församlingar har alltså drabbats av någon typ av kriminell form av motstånd. Några konkreta exempel på detta motstånd är mordbranden mot moskén i Strömsund 2008, stenkastning mot en moské i Hallunda 2010, upprepade brandattentat mot moskén i Malmö som också attackerades 2010 när någon avlossade skott in genom moskéns fönster och ett annat talande exempel är den hatretorik som flödar på olika forum på internet, riktat mot just islam och moskéer.
Att en riksdagsledamot öppet ljuger om något så allvarligt är förstås djupt obehagligt. Ekeroth är en man med mycket makt och när han för fram dessa budskap finns det personer som lyssnar. Självklart skulle vi vilja se en ursäkt från riksdagsledamoten, en ursäkt riktad mot Sveriges alla muslimer, och självfallet en ärligt menad dementi. Det kommer dock troligtvis aldrig ske. Ekeroth tycks ha passerat alla existerande gränser för att få ut sitt hat mot islam. Vi kan bara hoppas att hans läsare vet vad källkritik är och självklart hoppas vi att det här blir spiken i kistan för Ekeroths SD-karriär. Att ljuga på det här sättet kan väl inte vara okej, ens i Sverigedemokraterna?

Stötta vår verksamhet