Granskning

Läkare försökte stopp Åkessons besök – han är ett hot mot vår patientsäkerhet

Applåder gif
Written by Henrik Johansson

Jimmie Åkesson är just nu ute på en landsomfattande valturné där han uttalat försöker locka Socialdemokratiska väljare att rösta på SD. Hittills har dock Åkesson undvikit att träffa väljarna, det har snarare handlat om att han mött någon företagsledning och rektorer. När Åkesson kom för att jaga S-väljare på Norrlands universitetssjukhus blev det dock motigt när en läkare ställde sig i vägen då han ansåg att Åkessons besök påverkade patientsäkerheten. SVT rapporterar:

Det var först under onsdagsmorgonens personalmöte som personalen på geriatriken fick veta att Sverigedemokraterna skulle göra ett studiebesök på avdelningen.

 

– Det blev en tryckt stämning. Folk blev ställda och det kändes som att många fick en klump i magen. Några hade hört att han skulle komma till Umeå men vi fick inte veta att han skulle besöka oss förrän idag, säger läkaren som valt att vara anonym. […] Jag småpratade med några under arbetets gång och upplevde att det fanns en allmän känsla av olust och obehag.

När och hans kamrater närmade sig avdelningen där besöket skulle ske ställde sig en läkare i vägen:

När Åkesson med entourage närmade sig avdelningen ställde sig läkaren mitt i korridoren, presenterade sig och meddelade att de inte var välkomna eftersom deras närvaro påverkade personalen och utgjorde en risk för patientsäkerheten.

 

– Jag fick inget svar från honom. En ur landstingsledningen bad mig gå tillbaka till mina arbetsuppgifter, men jag stod kvar och upprepade det jag sagt.

 

Det hela slutade med att gruppen gick runt honom och genomförde ett snabbt besök på avdelningen innan de gick ut genom bakdörren.

 

[…]

Läkaren medger att han inte sympatiserar med Sverigedemokraterna och inte tycker att deras människosyn är förenlig med den som finns i vården, men framhåller att hans handling inte motiverades av hans politiska åsikter.

 

– En av grundpelarna för all form av vård är alla människors lika värde. SD tycker inte att alla har samma värde. Men när jag ställde mig och sa ifrån var det inte på ideologisk basis utan helt och hållet hur besöket påverkar vårdmiljön som delvis medicinskt ansvarig. Nu hände det något som påverkar vården och då skyddar jag mina patienter och medarbetare.

Läkaren och hans kollegor kände sig överkörda av landstinget som inte meddelade om Åkessons besök tidigare och man menar att konfrontationen kunde undvikits om man fått information tidigare.

IRM applåderar läkarens kurage

959b65b0_15fc7_ORIG-the_rock_clap_clap_gif

 


Stötta vår verksamhet