Granskning

Maktkamperna inom SD fortsätter

Expressen skriver idag att det enligt flera källor finns en spricka mellan Jimmie Åkesson och Björn Söder. Är det sant är det förstås oroväckande för Åkesson, då han isåfall har Kasselstrand som fiende på ena sidan och Söder på den andra. Söder menar enligt Expressen:

Jimmie Åkessons skarpa ord mot framför allt Erik Almqvist i onsdags ses nu av Söder som en olycklig eftergift för det ”politiskt korrekta” yttre trycket mot partiet.

Vi hoppas att de kan lösa detta utan inblandning av järnrör.

Inställningen till det som hänt är inte odelat positiv ute i landet, enligt Expressens rundringning till olika distrikt. Jimmie Stranne, som är ordförande i Lerum, säger till exempel:

Hela historien är ju pinsam. Att detta nu kommer från två, tre personer som sitter i vår absoluta topp känns ju naturligtvis lite motigt och snopet.

Samtidigt sitter Sverigedemokraternas högsta företrädare på sociala medier och gottar sig i den senaste SIFO-mätningen där partiet slår rekord. Det är dock lite för tidigt att ropa hej, då undersökningen i huvudsak är gjord innan senaste veckans avslöjanden. Det går alltså inte att avgöra huruvida förtroendet för partiet har minskat.

Nu återstår främst att se om de interna maktkamperna inom partiet kommer fortsätta eller ej. Om det ligger någon sanning i att det finns en spricka mellan Åkesson och Söder? Om Kasselstrand och hans vice ordförande kommer fortsätta strida mot moderpartiet? Om det finns ett korn av sanning i att filmerna läcktes från SDU-håll?
Vi väntar med spänning…

Samtidigt läser vi Björn Söders dementi av en eventuell spricka men kan inte låta bli att, precis som Soran, tänka på det faktum att Expressen senaste tiden tycks ha vetat mer om SD-affärer än vad SD:arna själv har gjort…


Stötta vår verksamhet