Granskning

Missnöjda sverigedemokrater bildar nytt parti

Simpsons angry mob meme
Written by Tobias Lundeqvist

Expo idag rapporterar den 2/4 2014 att några missnöjda sverigedemokrater bildade ett nytt parti i söndags.

Framstegspartiet grundades av ett 20-tal personer på ett hotell i Jönköping, enligt uppgifter till Expo idag. På mötet samlades framför allt tidigare sverigedemokrater som antingen uteslutits eller hoppat av på grund av missnöje.

Partiet har delat på sig tidigare. Det tydligaste exemplet är när nationaldemokraterna bildades som en utbrytargrupp ur partiet. Tomas Olsson som är aktiv politiker för sverigedemokraterna i Bjuv är talesperson för den senaste utbrytarfalangen som tagit namnet Framstegspartiet:

Tomas Olsson har till flera medier sagt att Framstegspartiet kommer driva en liknande politik som Sverigedemokraterna men utan lika ”mycket fokus på invandringspolitiken”. Personerna bakom Framstegspartiet motsätter sig framför allt Sverigedemokraternas ”partipiska”.

Vi kan bara konstatera att en röst på sverigedemokraterna i längden kan förvandlas till en röst på ett helt nytt parti.

Före detta sverigedemokrater har under en längre tid mobiliserat för att bilda ett nytt parti och har kontaktat politiska vildar och missnöjda sverigedemokrater runt om i landet. Planen är att bilda lokalföreningar i flera kommuner. Källor till Expo Idag uppger att en ambition är att även få över befintliga Sverigedemokratiska lokalföreningar till det nybildade partiet.

Det börjar också bli tydligt bortom allt tvivel att partiet består av en liten tajt kärna i toppen och ”de andra”. Allan Jönsson, SD:s ordförande i Bjuv kommenterar hur förhållandet mellan den lokala föreningen i Bjuv och gänget i partitoppen ser ut:

De hämmar ju oss. De underminerar kommunföreningen och jag tycker det är hemskt egentligen. Detta är ett solklart fall av toppstyrning. Jag hoppas verkligen inte att det finns en agenda i det här för riks.

Vi på IRM gissar att vi kommer få se mer av denna typ av fenomen framöver.

 


Stötta vår verksamhet