Granskning

Nya uppgifter kring Avpixlats uthängning av barn

Vår rapportering kring Avpixlats uthängning av barn har varit bland de svåraste vi har gjort. Vi har blivit tvungna att tänka både en och två gånger kring hur vår rapportering kommer att påverka de inblandade. Något som uppenbarligen inte Avpixlat gjorde när de publicerade alla inblandades ansikten och namn. Rektorn vid den skola som pojkarna går på säger till Expo att publiceringen av filmen är aningslös. Enligt uppgifter till Expo har även en av personena som pekats ut aldrig ens varit närvarande vid filminspelningen:

Under den gångna helgen har fritidspersonal fått ta hand om elever på skolan som har utsatts för hatattacker. Enligt uppgift har ett namn figurerat på nätet på en elev som inte medverkar i filmen. Eleven, vars namn har hängts ut, var på lektion när filmen spelades in och har inte med den att göra.

Tomas Ekholm säger att han varken kan bekräfta eller dementera att det som händer i filmen är skådespel. Han menar att det är något som polis får utreda. Ekholm säger också att många personer har hört av sig till honom över helgen och uppmärksammat honom om att filmen sprids på nätet.

Under måndagsmorgonen cirkulerade en filmad dementi där pojken hävdade att han varit med på det som utspelade sig i filmen. En dementi som sedan tagits bort och nya rykten om att pojken tagit tillbaka sitt uttalande började att spridas. Då det cirkulerade så mycket rykten kring händelsen beslutade vi oss för att försöka få lite klarhet i situationen och inte låta rasistiska bloggar som Avpixlat få tolkningsföreträde.

Efter en stunds sökande når vi pojkens mor som förklarar att helgen varit riktigt tuff. Vi får även bekräftat för oss att pojkens dementi är tillbakadragen och att man nu vill låta polisens utreda saken. Mamman berättar även om hur man i familjen febrilt försökt att stoppa spridningen av filmerna som cirkulerat och önskar att de inte sprids vidare i något forum.

Vi har även tidigare mailat Avpixlat för att fråga varför de inte publicerat en dementi/ursäkt då de inte haft några fakta på borden och uppenbarligen gjort en felaktig publicering då man dels hängt ut barn, men också aldrig haft all information om händelsen. Svaret vi fick var följande:

45755_10151502403565948_1310986653_n

 

Ett par saker förvånar oss med denna text. Bland annat att Avpixlat inte anser sig vara ansvarig för den fortsatta spridning av filmen trots att man har ca 200 000 läsare i veckan – enbart på grund av att man själv inte lagt upp filmen från början. Anledningen till varför man inte dementerar är alltså att det finns motsägelsefulla uppgifter och att man kan behöva dementera sin dementi. Vi har ett förslag här. Nästa gång ni ska publicera en artikel kan ni pröva på det här med källkritik så slipper ni både problemet med att dra tillbaka artiklar och att eventuellt hänga ut oskyldiga barn. Att man anser att våldet inte är så allvarligt att man kan publicera killens identitet är så sjukt att vi har svårt att finna ord. Det handlar om barn!

Än en gång har den ”anonyma” personen på Sveriges största rasistiska blogg lyckats sätta agendan om vad som ska och inte ska spridas. Utan att tillfråga de inblandade, eller ta i beaktande hur de känner kring att bli uthängda, har man kablat ut denna historia inför sina ca 200 000 läsare. Ännu mindre har man tagit i beaktande att det handlar om barn och hur det kan påverka deras liv i framtiden. Man kan ju bara hoppas att Avpixlatredaktionen har lärt sig något – vilket vi inte tror – och i framtiden använder sig av en rejäl dos källkritik och hänsyn till de inblandade innan de trycker på publicera.

 


Stötta vår verksamhet