Granskning

Riksdagsledamot(SD) – jag ljög inte, jag valde bara att inte berätta hela sanningen

Written by Henrik Johansson

Under gårdagen kunde Stiftelsen Expo avslöja att det väckts flera avgångskrav mot politiker efter den högerextrema demonstrationen som anordnades av SD-politiker Johan Widén. Avgångskravet kom från SD-politikern Kristina Einarsdotter som menade att riksdagsledamoten Pavel Gamov hade sanktionerat hemliga möten där högerextremister bjöds in som talare. Gamov i sin tur slog ifrån sig anklagelserna och skyllde på att Einarsdotter var bitter, men nu kan SVT visa att Gamov ljög. Eller som han väljer att uttrycka sig, jag berättade inte allt…

Allt började alltså med att Einarsdotter berättade för Expo om dessa hemliga möten:

Enligt Kristna Einarsdotter ska föreläsare på mötena har varit uteslutna sverigedemokrater och personer kopplade till högerextrema tidningen Nya Tider. Till nästa möte, som ska hållas någon gång i februari, ska till exempel Nya Tider-skribenten Stefan Torssell ha bjudits in. Torssell var även en av talarna under ”Folkets demonstration” i Stockholm i helgen.

Gamov tillbakavisade uppgifterna hos SVT och skyllde på att Einarsdotter bara var bitter:

När SVT Nyheter Uppsala når Pavel Gamov för kommentarer, menar han att Kristina Einarsdotters utspel är en ”personlig vendetta”.

– Kristina är väldigt frustrerad och bitter just nu och försöker slunga vilt här. Hon har blivit avsatt som gruppledare nyligen. Man får se det i ljuset av det.

Hon menar att bara vissa bjuds in till mötena. Hur ser du på det?

– Det där är en fråga som vi hanterar internt. Men Stefan Forsell är inte inbjuden till vårt nästa medlemsmöte i Bålsta, utan det kommer bara vara riksdagsledamöter som håller tal.

Gamov kallade även Einarsdotter för ”ansvarslös” och ”partiskadlig”, ord som såklart bäddar för en uteslutning av Einarsdotter. Men nu kan alltså SVT visa att Einarsdotter mycket riktigt talat sanning och Gamov blir än en gång ifrågasatt. Denna gång med försvaret ”Jag ljög inte, jag berättade bara inte hela sanningen”:

På inbjudan som SVT tagit del av framgår att en kontroversiell skribent, som bland annat skrivit för en högerextrem nyhetssajt med starka band till den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen, var tänkt som huvudtalare när Sverigedemokraterna bjöd in till medlemsmöte i Håbo.

[…]

Men när SVT konfronterar politikern med inbjudan där den aktuelle talaren mycket väl är inbjuden så ger Gamov ett helt annat svar.

– Absolut. Det är den intiiala information som har gått ut. Men han kommer inte att tala där. Utan istället kommer det vara en riksdagsledamot. Så det har skett en ändring av det. Det har det gjort, säger Gamov.

Reporter: Men varför berättade du inte att det faktiskt var så att han var inbjuden. Det betyder ju att den anklagelsen du förkastade inte alls var felaktig, men att ni gjort någon ändring.

Nej, jag svarade på frågan genom att säga att han inte kommer att tala där, vilket stämmer i sak. och det kommer alltså vara en riksdagsledamot som kommer och talar istället.

Det stämmer alltså i ”sak” att högerextremisten inte ska tala nu, men det beslutet togs efter att Gamov blev påkommen än en gång med handen i den högerextrema syltburken…..


Stötta vår verksamhet
  • 2.2K
    Delningar