Granskning

Samnytt tar bort artikel om ”misshandel” på grund av blågul ”VM-hand”

Written by Henrik Johansson

Samnytt plockade under gårdagen upp en historia om en kille vid namn Niklas som skulle ha misshandlats av ”invandrargäng” efter att han gått på stan med en ”VM-hand” i blågula färger. Problemet var bara att ingen riktigt köpte historien, inte ens flera av Samnytts egna läsare. Under morgonen försvann både Niklas och Samnytts artikel utan närmare förklaring.

Historien började med att Niklas postade ett par bilder på Facebook med texten om att han blivit hotad och spottad på av ett invandrargäng under måndagen. Då skrev han inget om en misshandel och bilderna han postade var på VM-handen och hans egna händer som var rosa-röda och utsträckta:

På dessa bilder syntes inga skadade handleder men ett dygn senare redigerade han inlägget och ytterligare detaljer framkom. Samtidigt tog han bort bilden på sina rosaröda händer och postade nya där han hade plåster i ansiktet och ett bandage på en av handlederna:

Redigeringshistorik:

Historien fick rejäl spridning och tusentals delningar, men trots att redigeringshistorik, Niklas egna bilder och uttalanden om när det skulle ha skett lämnade en hel del att önska i bevisvärde valde Samnytt att slänga sig över historien med krigsrubriken:

Blev våldsamt attackerad av invandrargäng – för att han gick med en ”VM-hand” i svenska färger

Någon gång under natten till idag eller morgonen togs både artikeln och Niklas inlägg bort. IRM har varit i kontakt med Niklas som slutar att svara på frågor när vi efterfrågat fler bilder på skadorna och uppgifter om den påstådda polisanmälan som han upprättat.

UPPDATERING:

Efter att vi publicerat artikeln började Niklas att svara på våra frågor och påstå att han skulle skicka mer information. Sedan dess verkar hans Facebook blivit borttagen, alternativt dold:

Vi har även varit i kontakt med polisens informationsavdelning som säger att de i nuläget inte har information om att en liknande anmälan upprättats men man påpekar samtidigt att de inte kunnat göra en utförlig kontroll. Därför kan det finns en anmälan men som man inte fått vetskap om ännu.

 

 


Stötta vår verksamhet
  • 1.1K
    Delningar