Granskning

SD förklarar: Inte okej att hylla nazister men helt okej att gå på nazistisk sektträff

Written by Henrik Johansson

Tidigare under dagen avslöjade Aftonbladet att SD:s ordförande i Perstorp hyllat nazister 2015. Samtidigt avslöjade ETC att ordförande för SD Nacka gått på en träff med nazister vars syfte är att infiltrera partiet tillsammans med en partikamrat. Nu har SD:s dom fallit. Det är helt okej att gå på träffar med nazister som vill infiltrera SD, däremot är det inte okej att hylla nazister. 

Det handlar alltså om Lars Nilsson från Perstorp och David Bergquist från Nacka. Nilsson hade 2015 hyllat den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, något partiet inte gillade:

”Partiet ser allvarligt på de uppgifter som framkommit. Att sympatisera med eller på annat sätt vilja samarbeta med våldsbejakande eller anti-demokratiska organisationer är inte förenligt med ett engagemang i Sverigedemokraterna”, skriver SD:s pressavdelning i kommentaren.

Nilsson har nu lämnat sina uppdrag och avsagt sig sin kandidatur till kommunfullmäktige. Däremot ser SD:s pressavdelning inga problem med att deras ordförande i Nacka deltagit på möten med en nazistisk sekt som syftar till att infiltrera SD, eller för den delen det faktum att han tidigare hyllat förintelseförnekande filmer:

Men trots samröret med nätverket kommer de två SD-politikerna få vara kvar i partiet och de tillåts kandidera i kommun- och landstingsvalet i höst, meddelar SD:s presschef Henrik Vinge.

– Utifrån vad du säger till mig nu finner jag ingen anledning att vidta några åtgärder.

Säga vad man vill om SD men det här med att göra skillnad på folk och folk, det är något man verkligen tagit fasta på…


Stötta vår verksamhet
  • 811
    Delningar