Granskning

SD-motion: Inga skattepengar till hiphopen

Written by Henrik Johansson

Av Myra Åhbeck Öhrman

En motion till Sverigedemokraternas kommun och landstingskonferens gör för gällande att man bör stoppa skattefinansieringen av ”destruktiva kulturyttringar” inom hip-hop på evenemang arrangerade av offentlig sektor.

Förslaget fördes fram av Joakim Sjögren från SD Örebro, som hävdar följande i den något oväntade motionen som annars omges av de förväntade ”varm mat till alla åldringar”, ”stoppa skattepengarna till etniska föreningar” och ”förbud mot tiggeri”:

“Flera av de stora hiphopbanden i Sverige sjunger texter som uppmanar till bilbränning och stenkastning samtidigt som de romantiserar våld och droganvändning. Dessa utgör mycket dåliga förebilder för ungdomar i dessa områden. Vi sverigedemokrater vill se större inslag av styrning av den offentliga kulturen utifrån vad som är positiv, konstruktiv och samhällsnyttig kultur. Spridandet av vålds- och drogromantik och uppmuntrande av attacker mot svenska samhället kan knappast anses vara samhällsnyttig kultur. Därför bör kommunerna undvika att sponsra kulturarrangemang där sådan musik framförs. “

Partistyrelsen ställer sig endast delvis bakom motionen som helhet, med motiveringen att de ”delar motionärens syn på det problematiska i att kommuner sponsrar kulturarrangemang som underblåser och romantiserar vålds- och droganvändande.”

Låt oss ta en titt på det Sverigedemokraterna själva rimligtvis ser som samhällsnyttig kultur – det nationalistiska bandet Ultima Thule som senast i somras spelade på SDs egen sommarfestival i samband med Jimmie Åkessons tal i Sölvesborg. IRM har tidigare avslöjat bandets rasideologiska kopplingar, men låt oss helt bortse ifrån det för stunden och fokusera på vad det är med dem som gör dem till bra kultur i jämförelse med hiphop.

Hos Ultima Thule finner vi i likhet med mycket av den hiphop som utpekas som destruktiv och genomgående teman av konflikten mellan det svaga (nationalister och skinheads, i det här fallet) och den korrupta övermakten, upprepad romantisering av såväl blodtörstiga vikingar och deras plundrartåg som Karl XII och hans krigiska historia. Majoriteten av alla texter handlar om karoliner, soldater eller vikingar, uppblandat med en och annat naturromantisk hyllningssång till Sveriges skogar och kullar. Till och med en och annan alkoholromantiserande rad lyckas de klämma in, med citat som “Drick mod uti din själ”.

Ett fåtal exempel på Ultima Thules våldsromantiserande, dessutom med en adderad bonus av lite mysig sexism och våldtäktskultur i det första, har ni här.

”Blonda svenska vikingar som är som stora hus
Får varenda jäntunge att gå i saligt brus
Och vill ni skydda flickorna så får ni köpa svärd
När blonda svenska vikingar är på upptäcktsfärd

Vi tycker vi är bättre än Pierre och Don Juan
Roberto och ni andra måste visa vad ni kan
För stora starka vikingar är ej att lita på
Och försök ej hindra oss då kan det illa gå”

 

”It must be violence against violence
That’s our only chance for defense
Do you want your girlfriend to be killed
just because a murder feels thrilled?

Get that psycho killer
String him up in a lane
Killer, killer – we want him dead!”

 

”När vi ska ut och härja, på någon plundringsfärd
Ska vi oss kunna värja uti vår hårda värld
Vikingaropen ljuder, man blir på stridshumör
Blodet i kroppen sjuder, det kan vi ej rå för”

 

”Same fucking thing with the police…

’Cause the police just like fuckin’ with people, you know.

They stop you, throw you on the ground and shit.

Put a gun to your head, and shit, you know what I’m saying.

They just fuck with you for no reason…

Anyway, fuck the police.”

DISCLAIMER: Det sista citatet är faktiskt inte Ultima Thule, utan gangsterrappens pionjärer NWA. Resten, däremot, är Ultima Thule.


Stötta vår verksamhet
  • 2.2K
    Delningar