Granskning

SD-politiker: 17 ensamkommande barn bajsade i poolen på Trelleborgs badhus

Sjutton ensamkommande barn har bajsat i poolen på Trelleborgs badhus. Det hävdar Helmuth Petersen, Sverigedemokraternas representant i Trelleborgs kommun.

Upprinnelsen till vår intervju med Petersen är en motion som SD Trelleborg lagt i kommunfullmäktige:

Motion -Vidta åtgärder för att minska benägenheten för s k ”ensamkommande flyktingbarn” att ha som fritidssysselsättning att vandalisera egna boenden

I och med motionens avslag i kommunfullmäktige publicerar man ett antal påståenden på SD:s hemsida som väckte vårt intresse.

Så kallade ensamkommande har en förmåga efter att de fått permanent uppehållstillstånd, att komma ihåg anhöriga i sina hemländer. På en utbildningsdag i Malmö där statistik presenterades visade det sig att 50% av de sk ensamkommande inom ett år ville ha hit sina anhöriga.

[…]

Media har också en del av ansvaret med rapporteringen som varit direkt bristfällig. De ensamkommande benämns som pojkar, ungdomar och till och med män.

[…]

Kommunfullmäktiges ordförande besitter en oerhörd makt, hon har makten att tysta de folkvalda som kommuninvånarna röstat fram i allmänna val. Motionen var undertecknad av Jan Larsson samt Helmuth Petersén, båda SD. När de i fullmäktiges talarstol skulle tala för motionen blev de tystade av fullmäktiges ordförande, som med ordförandeklubbans makt helt sonika avbröt motionärernas anföranden.

När vi når Petersen har han följande att säga om ovanstående påståenden:

Vad är det för utbildning där man påstår att 50% av ensamkommande vill ha hit sin anhöriga året efter man kommit hit?  

-Det var förra året på en heldagsutbildning som handlade om det gemensamma förhållningssättet för ensamkommande flyktingbarn.

Men jag har tittat på de officiella siffrorna för hur många ensamkommande som tar hit anhöriga. De siffrorna säger att bara en av tio tar hit anhöriga.

-Mmm. Nu har jag inte tagit reda på OM de kommit hit, men de VILL ha hit sina anhöriga. Det är det som är den springande punkten. Har de anhöriga i sitt hemland är de inte ensamma.

En annan sak ni påstår på hemsidan är att media inte rapporterat om de incidenter som inträffat på boendet för ensamkommande i Trelleborg och är därmed medskyldiga. Hur menar du med det?

-Alltså media har ju inte skrivit om det. Vi hade ju högläsning på kommunfullmäktiges sammanträde ur fyra artiklar.  I ena artikeln står det bara att det var en skadegörelse på ett hem för ensamkommande. I en annan artikel stod det inte ens att det var ett hem för ensamkommande.

Det jag tycker är konstigt är att du påstår att det inte står något i media om skadegörelsen, men samtidigt står du i kommunfullmäktige och högläser ur artiklar som beskriver incidenterna. När jag söker på händelsen hittar jag flertalet artiklar. Ändå påstår ni för era läsare att det inte skrivits om det?

-Japp! För det har inte skrivits om vem som gjort det och artiklarna är små.

Fast jag har ju tittat i till exempel Trelleborgs Allehanda. Artikeln är både lång och beskriver att det är ensamkommande som det varit problem med. Men det är inte bara där som man skrivit ut vad det handlar om. 

-Jag prenumerera på den tidningen och det har inte stått där. Det får stå för dig och vi har helt andra belägg här nere.

Ni skriver också på hemsidan att ni blir tystade i kommunfullmäktige. Hur menar du med tystade? 

-När Jan Larsson gick upp först och pratade om motionen fick han inte prata särskilt länge innan ordförande slog klubban i bordet.

Jag har ju lyssnat igenom hela debatten och Larsson pratar i nästan fyra minuter och själva debatten i tjugoåtta minuter. Inte förrän Larsson börjar prata om pensionärers tidigare arbetsmiljö inbryter ordförande och ber Larsson hålla sig till ämnet. Han fortsätter även prata efter att klubban slagits. Er motion handlar om hur ensamkommande inte ska vandalisera sitt hem. Hur hör det ihop med pensionärers arbetsmiljö och pension?

-Vi hävdar att det har i allra högsta grad med motionen att göra. Det är en sådan fruktansvärd nonchalans av de ensamkommande att bete sig såhär när andra människor måste spara ihop till de saker man haft sönder.

Men er motion handlar om hur man ska motverka att vandalisering händer. Jag frågar än en gång vad pensionärer har med er motion att göra? Ska pensionärer vakta ensamkommande i fortsättningen?

-Pensionärer ska inte hjälpa till, men de ska få reda på att deras skattepengar går till dessa ensamkommande.

Fast det står det absolut inget om i motionen?

-Det är så vi lagt upp taktiken. Och vi blir avbrutna på grund av detta.

När jag läser vad som står på er hemsida och jämför det mot allt jag radar upp stämmer ju inget överens med verkligheten. Kan man som läsare lita på vad ni skriver?

-Ja absolut!

 

Mot slutet av vårt samtal med Petersen kommer vi in på en diskussion om hur många av de ensamkommande som egentligen är stökiga och begått ett brott. Det är nu Petersen berättar om ensamkommande som bott på ett transitboende utanför Trelleborg. Petersen förklarar att de ensamkommande trakasserat lokalbefolkning och framför allt kvinnor.

-Det var en flicka som blev sexuellt trakasserad på badhuset i Trelleborg. Jag pratade med flickans mamma om att polisanmäla händelsen, men mamman vågade inte. Jag bestämde ett möte med badhuschefen och han bekräftade att det hänt. Badhuschefen hade kontaktat pojkarnas boende och dess föreståndare. Det hela slutade med att stort antal av dessa ensamkommande åkte till badhuset och bajsade i vattnet med påföljd att man fick stänga badhuset i två och en halv vecka, säger Petersen.

-Nu höftar jag bara till, men sjutton personer var och bajsade i vattnet. Hur många av dessa som trakasserade flickan det vet jag inte.

Var det sjutton personer som bajsade i vattnet!? 

-Ja

Så om jag ringer badhuset i Trelleborg kommer de bekräfta att sjutton ensamkommande har bajsat i vattnet?

-Det tror jag inte de gör. Den föreståndaren som då var ansvarig har nu fått sparken. Han stal pengar ur kaffekassan och det var nog ganska mycket pengar.

Men det finns ingen annan som kan bekräfta historian?

-Nej

Det här måste det ju varit en diskussion kring?

-Nej det tystades ner. Folk är rädda för att bli kallade rasister.

***********************************************************************************

Vi på IRM har förgäves försökt bekräftat Petersens historia genom att ringa fler personer inom den kommunala verksamheten i Trelleborg, men kan inte finna någon substans i den. När vi når badhuschefen Peter Bernehov dementerar han uppgifterna.

-Har det hänt innan min tid som chef hade jag självklart fått reda på det. Det är helt enkelt inte sant. Vi har simlektioner för ensamkommande här och har aldrig haft några problem med dem. Även om det hade hänt så behöver man inte stänga ner badhuset i två och en halv vecka. Från gång till gång har vi ju olyckor med avföring i polen och det tar max ett dygn att rensa ur systemet.

 


Stötta vår verksamhet
  • 1
    Dela