Granskning

SD-politiker åtalas för hets mot folkgrupp – kallade invandrare för svartmögel, parasiter och vanärande bakteriespridare

Written by Henrik Johansson

En SD-politiker i Sveriges kanske mest rasistiska SD-distrikt, Jönköpings län, står åtalad för åtta fall av hets mot folkgrupp efter att hon kallat invandrare för bland annat: ”svartmögel, parasiter och vanärande bakteriespridare”. Åklagaren anser att kvinnas brott är såpass allvarligt att han yrkar på fängelsestraff.  Det är Jönköpingsposten som rapporterar om kvinnans rasistiska utspel i sociala medier som nu lätt fram till åtala för hets mot folkgrupp:

Kammaråklagare Lisa Hedberg menar att kvinnan bland annat har skrivit om Islam som de sinnesrubbades klubb och beskrivit invandrare som svartmögel och parasiter. Lisa Hedberg läste under förhandlingen upp inläggen som hon menar att kvinnan har skrivit. I ett av dem står det enligt åtalet: ”De tar plats, de skriker, de stinker, de mördar, de våldtar, de bränner bilar med mera. Hur blir jag/vi av med dem? Jag har fått nog. Kan Anticimex hjälpa?”. LIsa Hedberg läste upp ett annat inlägg: ”Varför karantän mot djur och inte mot dessa vanärande bakteriespridare?”. ”Det kan man verkligen fråga sig”, hördes då från åhörarplats. Domaren i målet bröt också in och sa att åhörarna fick spara sina gillanden, ogillanden och kommentarer tills när de kom ut utanför rättssalen.

När kvinnan får frågor om varför hon skrivit som hon skrivit svarar hon bara: ”inga kommentarer”. Det framgår också att kvinnan är tidigare dömd för försök till utpressning:

När tingsrätten gick igenom kvinnans personalia framkom att kvinnan 2017 dömdes för försök till utpressning till villkorlig dom och dagsböter. – Det stämmer inte, det är feldömt och den domen kommer jag att överklaga, säger kvinnan.

Åklagaren menar att brottet är allvarligt då kvinna försökt uppvigla andra och det handlar om en återkommande brottslighet:

Lisa Hedberg menar att Jönköpingskvinnans inlägg har haft en uppviglande effekt, att hon har försökt mana till kamp och att hon har fått flera svar med aggressiva kommentarer. Hon påpekar också att kvinnan har återfallit i brott.

Advokaten menar i sin tur att åklagaren inte styrkt att det är kvinnan som skrivit inläggen, detta trots att kvinnan själv försvarat sina utspel i social medier på Youtube.


Stötta vår verksamhet
  • 882
    Delningar