Granskning

SD-politiker om näthatade kvinnor i Uppdrag Granskning: Sluta gnäll och skryt om sex-SMS

Sverigedemokraternas gruppledare i region Halland, Oleg Datsishin, går till hårt angrepp mot kvinnor och feminister. Han menar bland annat att kvinnorna som trädde fram i Uppdrag Granskning ska sluta gnälla, men också sluta ”skryta” om de sexuella trakasserier som de fått mottaga. Datsishin har tidigare uppmärksammats efter att uttalat sig rasistiskt flera gånger och givit stöd åt högerextrema organisationer. Sverigedemokraterna öppnade ett uteslutningsärende mot Datsishin, men medlemsutskottet ansåg inte att hans utspel varit rasistiska nog för uteslutning och valde istället att bara varna Datsishin.

Men nu kan alltså IRM avslöja att Datsishin fortsatt spridit rasism, kvinnofientlighet och transfobi på den rasistiska bloggen Avpixlat och andra sidor. Datsishin anser bland annat att folk som känner sig osäkra på sin könstillhörighet är psykiskt sjuka och att feminister är onormala människor som bör isoleras på en egen ö:

Då materialet kring Datsishins uttalande är såpass stort har vi bestämt oss för att dela upp det. Nästa inlägg kommer fokusera fullt ut på Datsishins alla rasistiska uttalanden. Förhoppningsvis leder det hela till mer än en varning, om SD vill visa att de faktiskt tar rasism på allvar.

 


Stötta vår verksamhet