Granskning

SD-topp om invandrare: ”99 procent är inga bra medborgare, det är motborgare”

Sverigedemokraternas gruppledare i Göteborg Arne Steen redovisade under Almedalen sin syn på invandrare från Mellanöstern och Afrika(MENA). Budskapet var solklart! 99% av MENA-invandrarna är odugliga.  I en intervju med Sveriges radio säger Steen följande:

– Jag är inte helt emot invandring på något vis. Det har alltid funnits invandring och utvandring. Jag har själv släktingar som utvandrat till USA. Det är normalt om man säger. Men den här kulturen från MENA-länderna är ju totalt bortkastad. Det är inte en procent som är riktigt konstruktiv. Jag menar 99 procent är inga bra medborgare, det är motborgare

Rasistisk? Självklart! Håller SD med oss? Självklart inte!

Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund gör en minst sagt kreativ tolkning för att undvika att kalla Steens uttalande rasistiskt:

Linus Bylund tolkar det som att Arne Steen menar att gruppen från dessa länder är svårintegrerade.

– Sen tycker jag inte att det är vettigt rent kommunikativt att börja slänga sig med procentsatser som han sannolikt kommer på för stunden, säger Linus Bylund.

Vi tar det en gång till och låt det sjunka in ordentligt. Steen säger:

Jag menar 99 procent är inga bra medborgare, det är motborgare

Linus Bylund säger:

Linus Bylund tolkar det som att Arne Steen menar att gruppen från dessa länder är svårintegrerade.

Nolltolerans mot rasism inom SD? We think not! Föreställ er också att vi byter ut ordet ”Mena” mot ”Jude/Israel”. Hade Bylund svarat reportern att ”judar är svårintegrerade” eller hade svaret sett annorlunda ut?

När SR ringer för att få ett förtydligande så vill Steen inte längre uttala sig:

Jag vill förklara mig inför partimedlemmar, men inte inför fiender om man säger så. Jag är inte intresserad av någon intervju. Adjö, sa Arne Steen då.

När företrädare för ett riksdagsparti börjar kalla journalister för fienden får i alla fall vi kalla kårar. Media och granskande journalister är en hörnsten för den svenska demokratin och ska granska politiker och dess rasistiska uttalanden. SD är inget undantag från detta!


Steen är alltså den numera uteslutna Patrik Ehns efterträdare vilket ytterligare ger fog för en tes som vi har på IRM. Andrahandssorteringen hos SD är knappast bättre än förstafemman…

***Bonusmaterial***

Kent Ekeroths projekt och SD:s systerorganisation Avpixlat snappar upp nyheten och kallar det hela ett drev, men instämmer i Steens uttalande till fullo:

Steen anser – i likhet med de flesta svenskar – att den kultur i form av värderingar och utbildningsnivå som asyl- och anhöriginvandrare från MENA-länderna (Nordafrika och Mellanöstern) för med sig är av noll och intet värde för Sverige.

[…]

Arne Steen efterträdde nyligen Patrik Ehn som gruppledare för Sverigedemokraternas i Göteborg efter att Ehn uteslöts ur partiet tidigare i år. SR vill nu få det till att Steen har “extrema åsikter”. Detta därför att han inte ser något värde för Sverige som nation med att importera muslimsk vidskepelse och antisemitism, lågutvecklade samhällssystem, avsaknad av utbildning och analfabetism.


Stötta vår verksamhet