Granskning

SD:s ekonomiskpolitiske talesperson dömer ut Almqvists utköp: ”misstänkt likt en muta”

Written by Henrik Johansson

Ingen har väl missat att Martin Kinnunen nu åtalas för grovt skattebrott och risker fängelse för sin inblandning i bolaget Samtid och Framtid, ett dotterbolag till Blåsippan AB som vid tiden av Erik Almqvists ”utköp” drevs av Sverigedemokraternas yttersta partitoppar. Åkesson, Söder, alla fanns där när beslutet togs att föra över 3,7 miljoner kronor från Blåsippan till Samtid och Framtid för att köpa ut Almqvist från riksdagen, eller som SD väljer att kalla det, ”anlita Almqvist som konsult”. 

När nu förundersökning har släppts kan en läsa i förhören hur alla tidigare ledamöter i Samtid och Framtid hänvisar till ”moderbolaget” och ”ägartillskott” som om dessa vore någon slags entitet. De som förhörs kan ofta berätta detaljrika historier kring händelseförloppet, men så fort det kommer till vem som sagt vad, eller vem som deklarerat att Almqvist ska få pengar, så tycks alla drabbas av en kollektiv minnesförlust. Varför? Ja, en orsak kan ju vara att ”moderbolaget” är den absoluta partitoppen med Åkesson i spetsen som då var ordförande för Blåsippan.

Ett av de mer intressanta förhören är med den tilltänkte finansministern för Sverige, Oscar Sjöstedt, som avgår från styrelsen i Samtid och framtid när ”moderbolaget”(Blåsippan AB) vill ge Almqvist 3,7 miljoner för att ”konsulta”. Sjöstedt anser nämligen att det är ”misstänkt likt en muta”. Ur förundersökningen:

Var det uppgjort från början att betalningen från Blåsippan till Samtid & Framtid på 3 700 000 kr skulle föras över till Almqvist bolag Mediakonsulterna?

-Ja det stämmer.

Avsåg utbetalningen till Mediakonsulterna ersättning till Erik Almqvist för att han skulle lämna sitt uppdrag som riksdagsledamot?

-Det kan ha funnits en sån aspekt men Sjöstedt har inte diskuterat det med någon och inte heller varit med på något möte där man pratade om det. Sjöstedt uppfattade att transaktionen till Almqvists bolag var misstänkt likt en muta genom att Almqvists skulle avgå från riksdagen mot sin vilja.

Har Sjöstedt något övrigt att tillägga?

-Sjöstedt vill understryka att han tyckte att transaktionen var konstig och att han tänkte går ur styrelsen i bolaget vilket han meddelade moderbolagets styrelse.

Vi vill än en gång poängtera att det är SD:s ekonomiskpolitiske talesperson och tilltänkte finansminister som avgår i protest då han anser att transaktion är ”misstänkt likt en muta”. När förhöret återupptas igen så efterfrågas vem som kom med direktiven, men det kan inte Sjöstedt säga då minnet sviker:

Vilka kände till de sk upplägget att betala pengar via bolaget till Almqvist bolag?

-Sjöstedt säger att rimligen Almqvist själv, styrelsen i moderbolaget och styrelsen i Samtid och Framtid. Utöver det vet han inte.

När kom instruktionen från moderbolaget?

-Strax innan han trädde av, några veckor innan han gick ur styrelse.

Sjöstedt förevisas ett utdrag från Blåsippans styrelse from 2012-12-07 och tillfrågas om han kan peka ut vem som kom med instruktionen?

-Han minns inte. Det kan vara så att han fick uppgiften från Dulny från början. Han har inget särskilt minne att han har pratat med någon i moderbolagets styrelse om detta och inget minne att någon från moderbolaget skulle ha kommit och sagt !Oscar gör så och så!. Kontentan var att han satt på ett möte med hela Blåsippan styrelse och meddelade att han inte kan gå med på det här. Det är inte så att han vill skydda någon person i Blåsippans styrelse, han har lojaliteter med alla personer där. 

Sjöstedt säger också i förhöret att ”moderbolaget” blev lite irriterade när han kom med sina invändningar, men vem som var irriterad nämns inte, såklart…

Vem var det som bestämde att Mediakonsulterna skulle få uppdraget?

-Det kom en instruktion från moderbolaget att pengar skulle skickas Almqvist bolag. Sjöstedt känner inte till Mediakonsulterna. I samband med det så hade Sjöstedt en diskussion med moderbolaget om att transaktionen var konstig och han sa till dem !att det här måste ni förstå!. Moderbolaget tyckte att bolaget skulle utföra transaktionen och efter det så gick Sjöstedt ur styrelsen. Det var lite irriterat från moderbolagets sida att Sjöstedt inte ville utföra transaktionen. Vid det tillfället så träffade han hela moderbolagets styrelse i ett sammanträdesrum. Vid mötet var även bolagets styrelse med.

Tidningen Samtiden som Almqvist fick 3,7 miljoner kronor för att ”konsulta” tog ca 1,5 år att få igång och då startades den på gratistjänsten WordPress, samma plattform som IRM använder. En viktig skillnad mellan oss är att IRM lyckades komma igång på 3 månader och utan 3,7 miljoner kronor. Därför vill vi passa på att gratulera Almqvist till en grymt bra timlön, snacka om att skratta hela vägen till Banken, eller som i detta fall, Ungern.

IRM kommer att under kvällen släppa en omfattande granskning av SD:s tvivelaktiga affärer mellan Blåsippan AB och Samtid och Framtid. Exklusivt för IRM-podd kommer Daniel Assai, tidigare biträdande kanslichef hos SD och en av dem som förhörts i fallet, berätta om spelet bakom kulisserna. Assai som eftersökts flitigt av media den senaste veckan kommer presentera dokument som styrker hur SD genom Blåsippan AB fifflat med momsen, vilken roll Jimmie Åkesson hade som ordförande och hur allt gick till. 

Så håll utkik under kvällen, nu kommer det bli åka av! 

Bild: Johan Fredriksson


Stötta vår verksamhet
  • 908
    Delningar