Granskning

SD:s fackförbund sågas vid fotknölarna – de åsiktsregistrerar folk i förebyggande syfte

Nu granskas Löntagarna, det ”opolitiska” Sverigedemokratiska fackförbundet. Visste du att det till exempel inte går att bli förtroendevald i organisationen? Att Löntagarna inte ställer upp med hjälp i vanliga fackliga strider på jobbet, att medlemmarna alltid måste agera strejkbrytare och att förbundsstyrelsen (fem män) sitter för evigt? I ett gästinlägg av Jenny Bengtsson, aktiv i Hotell- och restaurangfacket, klär hon av Löntagarna och finner att de inte är mycket att ha som fackförbund om du vill påverka din vardag eller identifierar dig som annat än ”han”. IRM har tidigare rapporterat om hur SD:s nystartade fackförbund censurerar obekväma frågor så vi får väl se hur de hanterar Jennys frågor.

Löntagarna bildades i årsskiftet 2013-2014 och påstår sig vara ett fackförbund. Faktiskt ”bara ett fackförbund”, enligt sig själva. Med det menas säkerligen att de bara håller på med facklig aktivitet och inte en massa politik och sådant som de tycker att de andra fackförbunden gör för mycket. Det låter ju suveränt. Men är det så enkelt? Jag har tittat närmare på Löntagarna och deras organisation och bjuder här, exklusivt för Inte rasist men… ett inslag om detta.

Det är inte helt klart vad Löntagarna faktiskt har åstadkommit under sina första nio månader. Men deras stadgar ligger ute för allmän beskådning, och efter att ha läst följer här en del frågor, som du bör ställa dig om du överväger att vara medlem i Löntagarna:

1. Vill du vara medlem i ett förbund som i sina stadgar lovar och svär att alltid tvinga sina medlemmar att agera strejkbrytare?

twe4ryte56

Löntagarnas fackliga löfte är alltså att alltid, under alla omständigheter, tvinga sina medlemmar att agera strejkbrytare i fackliga konflikter.

2. Är det okej att vara medlem i en organisation som för register över ”olämpliga” ickemedlemmar?

treyyty

Det känns ju som ett fräscht grepp 2014.

Och apropå att registrera och hänga ut oliktänkande. Löntagarna påstår sig inte åsiktsregistrera folk, men av händelse så lade man upp följande lösenordsskyddade blogginlägg men som till viss del syntes:

lontagarna1

 

Här kan man tydligt se att man kollar upp meningsmotståndare. Inte bara det, man hänger även ut folks privata förfrågningar för alla att se.

3. Vet du om att det i Löntagarna faktiskt inte går att bli vald till förbundsstyrelsen? Och särskilt inte om du inte identifierar dig som en ”han”?

dfhsghgfhd

Du ska ha varit förtroendevald i förbundet i minst tre år (dessa tre år ska dessutom vara en sammanhållen kongressperiod) för att vara aktuell för ett förbundsstyrelseuppdrag.

Dessutom ska du identifiera dig som en ”han”. Inte hon, hen, eller något annat. Han.

Så hur blir en (han) då förtroendevald då, så att en (han) efter tre år kan ställa upp till förbundsstyrelsen? Genom att bli förtroendevald i en så kallad ”bransch”(Löntagarnas motsvarighet till avdelningar), …eller?

sdagsdfg

Men där krävs också att en (han) ska ha varit förtroendevald i minst en sammanhållen kongressperiod för att kunna kandidera. Bäst då att sätta sig i en valberedning kanske, för att styra upp detta.

asDSAFSDF

För att ens nomineras till en valberedning måste en (han) ha varit förtroendevald i minst tre år. Och i och med att en (han) måste varit förtroendevald i tre år för att ens kunna bli förtroendevald så.. ja, så var det med det.

4. Tycker du att det är småjobbigt att öppna möten på dagordningspunkt 24?

dfgdfsgdh

Ja, då är Löntagarna ingenting för dig.
5. Är du okej med att aldrig kunna få hjälp från ditt förbund i de allra flesta tvisterna på ditt jobb?

dfgsdfggs

I Löntagarna har du, om förbundsstyrelsen tycker det, rätt till rättshjälp. Men bara i det fall du på grund av din fackliga verksamhet har felbehandlats, avskedats eller sagts upp. För den oinvigde är det tack och lov ganska ovanligt på arbetsmarknaden att tvister gäller föreningsrättskränkning. Snarare handlar 99 procent av alla ärenden om andra saker – typ arbetstid, lön, ersättningar och medbestämmande. Det måste vara bekvämt för Löntagarna att bortse från alla de fallen.

6. Är du okej med att du aldrig kommer att kunna vara med på en kongress?
Och med det sagt, gillar du nuvarande förbundsstyrelse (fem män, föga förvånande) så mycket såatt det känns bra att de kommer att styra ditt förbund för evigt med tanke påatt ingen kan väljas till kongressen?’

edsfgert

En gång var tredje år ska det vara kongress. Kongressen ska vara det högst beslutande organet i förbundet och medlemmarnas enda egentliga chans att påverka. Men till kongressen kan du bara åka om du blivit vald genom din bransch (och identifierar dig som ”han”). Och Branschen kan du bara sitta i om du…Ja, se ovan.

7. Men det är ju bara att ändra påstadgarna då. Eller?

sdfsdfdsfsdf

Noll förtroendevalda ska ta majoritetsbeslut på två på varandra efterföljande kongresser. Så logiskt. Så rimligt. Så seriöst och så genomtänkt.

Sammantaget kommer ingen, om Löntagarna följer sina egna stadgar, kunna bli förtroendevald i organisationen, än mindre delta på förbundets kongress. Och med det sagt går det heller inte att välja någon ny styrelse, eller ändra stadgarna i sig.

Så tråkigt.

Och vilka är det då som för evigt kommer att härska över det högst opolitiska fackförbundet Löntagarna?

  • Sven Pernils – Ordförande och aktiv i Sverigedemokraterna
  • Henrik Vinge –Förbundsjurist och aktiv i Sverigedemokraternas Ungdomsförbund
  • Michael Vallinder – Ingenjör och tidigare aktiv i Sverigedemokraterna
  • Jan Sjunnesson –Journalist och aktiv i Sverigedemokraterna
  • Richard Frantzen – Egen företagare
Ordförande Sven Pernils

Ordförande Sven Pernils

8. Funderar du nu på om det kanske är bättre att bara upplösa förbundet Löntagarna?
Tänk igen.

fdghfghdh

Och så var det det här med att verksamheten är registrerad hemma hos förbundsordföranden. Hur skulle ni känna om det visade sig att till exempel LO var registrerat på ordförandens hemadress? Antagligen skulle det kännas ganska konstigt. Och oseriöst. Riktiga fackförbund är inte oseriösa. Men Löntagarna är inte ett riktigt fackförbund.

Löntagarna. När du vill klara dig själv men ändåbetala 180 kronor i månaden till Sverigedemokrater med för lite att göra.

Gästskribenten heter Jenny Bengtsson och är ordförande för Hotell- och restaurangfacket Stockholm Gotland och riksdagskandidat för Vänsterpartiet.

Länk till Löntagarnas stadgar


Stötta vår verksamhet
  • 60
    Delningar