Granskning

SD:s hatblogg publicerar lögner

Varför ska man inte lita på vad som står på Avpixlat? Tja, vi kan lista en hel mängd orsaker men just nu tänker vi koncentrera oss på denna: de publicerar vissa saker som inte är sanna. Och det är ju faktiskt en rätt bra anledning att inte lita på bloggen ifråga, eller hur? Nåväl, ni vill förstås veta vad det rör sig om. Jo, det är så att Kent Ekeroths lilla sidoprojekt har publicerat en ”insändare” som är så full med fel att det nästan är imponerande.

Insändaren, undertecknad anonymt med aliaset ”Ratatosk”, handlar om Instagram-målet. Ja, ni vet när ett antal ungdomar blev uthängda som ”orrar” (vilket betyder ”horor”) på nätet. Vad är det då i insändartexten som är så knasigt? Skribenten tycks ha två olika teser hen vill driva. Dels att skadeståndet är för högt:

”Det krävs en rejäl uppryckning av det svenska rättssystemet, och då framför allt vad gäller bestämningen av straff och skadestånd för våldsbrott. I dag döms stora skadestånd slumpmässigt ut för förtal och tveksamma fall av diskriminering.”

Och dels att det kanske inte är så hemskt för en ung person att bli uthängd på det sätt som gjordes:

”Enligt Aftonbladet får man alltså sitt liv förstört om man kallas ”orre”. I så fall får tusentals svenska flickor sina liv förstörda dagligen när de i skolan blir kallade ”horor”. […] Att någon fått sitt liv förstört av att kallas ”orre” är givetvis rent trams från Aftonbladets sida.”.

Vi kan ju först klargöra att skribenten har missuppfattat skadeståndet. Rejält. Hen skriver:

Dessutom dömdes de till totalt 760.000 kronor i skadestånd. Straffet är, jämfört med de straff som döms ut till ungdomsbrottslingar för rån, hot och misshandel i Sverige, relativt hårt, men framför allt är skadeståndet makalöst stort. Skadestånd i denna storleksordning döms inte ens ut för brott som verkligen gett bestående men och förstör livet för någon, som våldtäkt eller misshandel.

Läser man däremot i DN så står det:

De 38 målsägande har tillsammans begärt mer än 760.000 kronor i skadestånd. Tingsrätten tilldömmer var och en 15.000 kronor i skadestånd, totalt 570 000 kronor. I både fallen ska en vårdnadshavare betala en del av skadeståndet.

Inte en siffra rätt alltså. Fast det förstås, ”Ratatosk” kanske har omvandlat summan till euro.

Vad gäller hens andra tes så visst, det går kanske inte att säga med all säkerhet att någon fått sitt liv förstört. Men tror någon att det är kul för en tonåring att bli kallad hora och bli uthängd på nätet? Då spelar det förstås ingen roll om det är ”orre” eller ”svennehora” som används. Att påstå att det är trams av Aftonbladet att hävda att vissa fått sitt liv förstört av detta tycker vi tyder på stor empatibrist.

Nåväl. Det är inte alltid så lätt att vara arg SD-sympatisör, vi förstår det. Det är nog lätt att man blir arg och missuppfattar saker. Därför kan vi till viss del ursäkta ”Ratatosk”. Men att Avpixlat, som stöds öppet av många Sverigedemokrater (ett riksdagsparti!) är så slarviga med sina publiceringar, DET tycker vi är anmärkningsvärt.


Stötta vår verksamhet
  • 17
    Delningar