Granskning

SD:s pressansvarige slirar rejält på sanningen

Martin Kinnunen som är pressansvarig för SD har haft det en minst sagt tuff sommar. Mantrat ”det är en enskild företrädare” har gått varmt efter diverse hot, rasistiska och homofobiska uttalanden från Sverigedemokratiska politiker på alla nivåer.

Men på sistone har vi märkt en förändring. Istället för att förklara att det ”bara” är en enskild företrädare, så har han börjat med att vägra uttala sig på grund av att vi kommit med avslöjandet. Till nyheter24 säger Kinnunen efter avslöjandet om Bollnäs gruppledare Pär Norlings uttalande att religionsfriheten bör avskaffas:

”Vi tänker inte kommentera allt som skrivs om partiet på privata bloggar på nätet som vi har liten eller ingen kunskap om syfte eller upphovsmän. Någonstans måste man dra gränsen. Som framgår av partiets åsiktsdokument förespråkar SD religionsfrihet”.

Det Kinnunen inte berättar är att vi försökt prata med honom efter tidigare avslöjanden. Så fort vi berättade vilka vi var så bad Kinnunen – efter ett markant ändrat tonläge på rösten – att vi skulle maila honom. Vi mailade honom och bad om svar på ett gäng frågor. Det svar vi fick var i princip det han säger till nyheter24:

”Tack för ditt mail. Har dock inte för avsikt att göra några intervjuer för din bloggs räkning. Mitt uppdrag i partiet handlar bl a om att erbjuda massmedier service i sina kontakter med Sverigedemokraterna. Denna service omfattar dock inte enskilda bloggar vars upphovsmän, arbetsmetoder och syfte vi har begränsad kunskap om.”

Då vi tycker att det inte är mer än rätt att man ska få chansen att uttala sig från SD-riks, så skickade vi en beskrivning av oss, vårt syfte och hur vi jobbar. Vi fick tyvärr aldrig något svar på den. Kanske inte helt oväntat, men vi har givit Kinnunen handen och han har nobbat den. Så när Kinnunen förklarar för media att han inte tänker uttala sig på grund av att han inte vet vilka vi är, så slirar han rejält på sanningen.

Vi vill även passa på att klargöra för alla att när vi intervjuar någon så använder vi oss av samma metoder som resten av media. Alla vi intervjuat får godkänna citaten innan publicering. Vi bandar intervjuerna för vår och den intervjuades trygghet. Vi försöker även hålla oss ifrån den humoristiska delen när vi skriver artiklarna efteråt. Då vi inte vill att den intervjuade skall kännas sig hånad eller på annat vis kränkt.

Så nej vi vrider inte om armen på folk och tvingar dem att vara rasister eller homofober som vissa Sverigedemokrater tycks tro.

Uttalandet av Kinnunen blir inte mindre konstigt med tanke på att i detta fall med uttalandet om avskaffandet av religionsfrihet så uttalar Norling sig till fler medier än oss. Norling säger exakt samma saker till både SVT och Expo. Om det nu är så att vi inte är ”fina” nog för att Kinnunen ska uttala sig så kanske någon av de andra duger?

Men vad vet vi egentligen, SD kanske är för fina för dem också…

 


Stötta vår verksamhet