Granskning

SD:s riksdagsersättare – inte ens medlem i SD

Problemen hopar sig för Sverigedemokraternas riksdagsgrupp. Inte nog med att Almqvist nu har lämnat sitt uppdrag och ersatts av Anna Hagwall, med interna konflikter bakom sig, nu finns också risken att Olle Larsson får en riksdagsplats. Vad är då problemet med detta? Jo, Larsson är inte längre medlem i Sverigedemokraterna.

I mars ska SD-ledamoten Julia Kronlid gå på föräldraledighet från riksdagen. Efter de tidigare avhoppen står plötsligt Olle Larsson i tur – trots att han sedan våren 2011 lämnat SD och nu är ordförande i det lokala Härjedalspartiet.

SD kan alltså, på riksdagsplats, komma att företrädas av en person som är medlem i ett annat parti. Att Larsson och hans lokala SD-avdelning har gott om konflikter i bagaget kan också visa sig vara ett problem, då någon typ av lokal förankring i riksdagsuppdraget kan försvåras. Hans partikamrat på lokal nivå har uttalat sig på följande sätt om Larsson:

Olle visade sidor av dåligt omdöme redan före valet med anonyma angrepp på partikamrater i media. I grupparbetet var det enbart hans beslut som skulle gälla. Han intrigerade, spred lögner t. ex. om sjukdom bakom ryggen för att få majoriteten med sig. Sedan gruppen enats om texten på valsedeln, åkte Olle hem och ändrade den efter sitt huvud. Vilket var orsaken till en partikamrats kampanj om skydd för personlig integritet och egendom.

Larsson är nu ordförande för Härjedalspartiet och har själv sagt att han kommer sitta för det partiets räkning, inte SD:s, om han blir ersättare för Kronlid. Vilken typ av politik kommer då Larsson försöka driva? Troligtvis kommer hans hjärtefråga bli rennäring, där han vill inskränka renägares rättigheter, som till exempel rätten att bestämma över sina renbetesområden. Onekligen ska det bli spännande att se vad som händer med Olle Larsson i riksdagen, och om han verkligen är på så god fot med Sverigedemokraterna som partisekreterare Björn Söder vill påstå.

Fler inlägg om senaste tidens turbulens i riksdagsgruppen:

 


Stötta vår verksamhet