Granskning

SDU berättar om sin historia – ”glömmer” de mörkare åren

Det är dags att påpeka för Sverigedemokratisk ungdom att de inte tycks kunna sin egen historia. Eller påpeka för allmänheten att de själva valt att glömma valda delar av den. Välj själv vilket av föregående ni föredrar. På SDUs hemsida finner man följande beskrivning av organisationen:

Bild 23
Nu skulle en läsare kunna få för sig att det här är ett präktigt socialkonservativt gäng som gillar att fundera över hur farfars morfars fasters systers mormor skickat ett nationalistiskt DNA-brev rätt upp i knoppen på Jimmie Åkesson och company. Ja, sedan 1998 ska det här helyllegänget ha ägnat sig åt denna verksamhet. Detta är helt enkelt inte sant. Låt oss ta er med på en liten resa i SDUs historia:

images-1

  • 1992 SDU bildas. Robert Vesterlund väljs till ordförande. I deras medlemstidning kan man beställa musik av Ian Stuart (vit makt musikens grand old man) och annan blandad nazistrock.
  • 1993 Robert Vesterlund och två kompisar dyker upp i egenskap av skinnskallar när Gudrun Schyman håller tal i Kungsträdgården på första maj. De blir visiterade av polisen som finner en skarpladdad handgranat.
  • 1995 Ungdomsförbundet läggs ner samma år som Mikael Jansson blir partiledare i SD och inför uniformsförbud på SDs demonstrationer. En slump? We think not. Jimmie Åkesson går även med i partiet det här året. Han har väl gillat vad han sett såhär långt helt enkelt?
  • 1998 Sverigedemokratisk ungdom bildas (igen).
  • 1999 Inför parlamentsvalet till EU avslöjade Expo att Sverigedemokraterna varit en del av det europeiska samarbetet kallat Euro-Nat. Nätverket var en samling av olika högerextrema, fascistiska och antijudiska partier. Bland deltagande partier fanns franska Front National och det italienska fascistpartiet Movimento Sociale Italiano. För Sverigedemokraterna innebar samarbetet en belastning inför EU-valet. Sverigedemokraterna löste problemet genom att låta ungdomsförbundet, SDU, överta medlemsskapet.
  • 2000 Jimmie Åkesson blir ordförande.

Resten är som man säger historia. Robert Vesterlund gick vidare till nya bravader som att driva nazistiska hemsidor och dömas för hets mot folkgrupp med mera. Jimmie Åkesson gick vidare till att bli partiledare. Han verkar fortfarande förvånad (av ansiktsuttrycket att döma). Läs mer om SDU:

SDU-topp lämnar organisationen: ”Partiet liknar en disharmonisk sekt”

Kasselstrand stärker sin kulturella identitet 

SDU ordförande: ”stoppa asylrätten”

Nazister och våldsverkare i SDU Östergötland


Stötta vår verksamhet
  • 6
    Delningar