Granskning

Svenska fotbollsförbundet äcklas av SD-politiker som önskade att Zlatan skulle skjutas

Zlatan Ibrahimovic
Written by Henrik Johansson

Nyheten om SD-kandidaten Henrik Kunni från Eda som på sin Facebook flera gånger önskat livet ur Zlatan har under dagen uppmärksammats i flera medier. Kunni själv förnekar att han skrivit kommentarerna som sträcker sig över ett års tid, men innan vår publicering stängdes Kunnis Facebook för allmän beskådning. 

Kommentarerna har bland annat uppmärksammats av Expo Idag som nu fått en kommentar från Svenska Fotbollsförbundet:

Jag tycker att det är fullkomligt vidrigt uttryck. Jag är både äcklad och skrämd över att en politiker uttrycker sig på det här sättet, säger Niklas Bodell, kommunikationschef för Svenska fotbollsförbundet och herrlandslaget till Expo Idag.

Kunni är inte ensam inom SD att uttala sig nedsättande om Zlatan rapporterar Expo Idag:

Agget mot Zlatan är inte Kunni ensam om inom Sverigedemokraterna, även om det bara är han som uppmärksammats för att ha önskat livet ur honom. 2007 sade Jimmie Åkesson till Sydsvenskan om Zlatan.

”Han spelade i alla fall för Sverige. Sedan om han var legosoldat eller inte det vet jag inte,”, sa Åkesson till Sydsvenskan apropå Zlatans mål mot Italien i fotbolls-EM 2004.

Sverigedemokraternas partiideolog Mattias Kalrsson sa 2007 till Ekot att ”Zlatans attityd på många sätt inte känns svensk” och att ”han har ett kroppsspråk och ett språk i allmänhet som inte jag uppfattar som direkt svenskt.

SD:s presschef Martin Kinnunen säger att partiet ska utreda händelsen, men menar samtidigt att Åkessons och Karlssons uttalanden är okej:

Kinnunen vill dock inte ta avstånd från hur Mattias Karlsson och Jimmie Åkesson tidigare uttryckt sig om Zlatan.

– De har egentligen uttryckt sig på samma sätt som Zlatan gjort i sin bok om sin identitet. Han ger dem stöd i den tesen.

Att Zlatan skulle vara legosoldat?

– Nej, men att han inte kände sig som svensk under den tiden.

Notera att Kinnunen ursäktar uttalandena med att Zlatan själv uttryckt sig liknande i sin bok, en bok som kom ut 4 år efter att Karlsson och Åkesson kommenterat Zlatans ”svenskhet”…

Kunnis kommentarer:


Stötta vår verksamhet
  • 3
    Delningar