Granskning

Sverigedemokrater hetsar mot muslimer med falsk nyhet om misshandlad judinna

avpixlat
Written by Henrik Johansson

TommyH judinna

Runt om i SD-sfären har ”nyheten” om en judinna som blivit misshandlad slagit ner som en bomb. Bilden av den misshandlade kvinna har kavlats ut på fler SD-konton än vad vi kan räkna till med tillhörande svepande(se rasistiska) uttalanden gällande muslimer. Men nu kan UNT.se och Viralgranskarna(Metro) avslöja att historian är falsk:

Men storyn innehåller flera oklarheter. Det namn som kvinnan ges i artikeln i NRG är i själva verket fel, och egentligen heter hon något annat.

På hennes Facebooksida syns ingenting om misshandeln, men däremot flertalet islamofoba poster. Den 16 augusti delade hon till exempel en film med beskrivningen ”Europe must wake up or it will be complete invaded sooner than you think”.

När Viralgranskaren når kvinnan vill hon inte kommentera historien alls.

– Alltså ja, nej, det är något som vi försöker lägga bakom oss. Det är ingenting som jag orkar prata om, säger hon.

[…]

Polisen i Uppsala säger att de inte har upprättat någon anmälan som överensstämmer med detta fall. Däremot har de kunnat få kontakt med kvinnan på den andra bilden, där hon syns med ett stort bandage runt huvudet.

– Hon har inte varit utsatt för någon misshandel, så vi har inte någon anmälan om misshandel upprättad efter samtalet, säger Lisa Sannervik, presstalesperson på polisen i Uppsala.

Så du menar att hon som har bandaget på bilden inte är hon som är med i artikeln?

– Hon som vi har pratat med är hon som har bandaget runt huvudet, och hon har inte varit utsatt för någon misshandel. Hon hade heller ingen förklaring till den här berättelsen som sprids. Hon säger att hon för en och en halv vecka sedan genomgick en käkoperation, och de bilderna är från den operationen, säger hon och fortsätter:

Till UNT säger kvinnan på bilden att hennes bild blivit stulen:

På internet florerar nu en bild av kvinnan som sägs visa hur hon såg ut efter misshandeln. Men enligt Lisa Sannervik så har den ingen koppling till händelsen i juli.

– Kvinnan säger att bilden är tagen i samband med en operation som ägde rum för en och en halv vecka sedan, säger Lisa Sannervik.

UNT har träffat kvinnan för att försöka reda ut hur en helt annan historia kommit att cirkulera på nätet. Enligt kvinnan har det blivit en sammanblandning mellan det som hänt henne och en annan kvinna som misshandlats, men i ett annat land. Hon tror att utländska sajter fått uppgifter om hennes fall från en bekant.
– Det är möjligt att de hittat bilden från min käkoperation på min facebooksida, jag vet inte.
Kvinnan säger att hon mått väldigt dåligt över hur händelsen återgetts och spridits på internet.

När SD-politikerna skriver om historian så skriver man – förutom muslimhat – att media mörkar historian eller frågande om varför inte media skriver om händelsen. Effekten är dock densamma, media påstås gullar med muslimer och mörka historian. Tommy Hansson som numera läst både Metro och UNT:s granskning väljer ändå att inte gå ut med en rättelse, istället väljer han att ”avvakta”.

fdgdsfhdgfh

Avvakta vadå!? Kvinnan på bilden berättar ju själv att det handlar om en käkoperation! Vem är det egentligen som mörkar? Media som avvaktar med att skriva tills man har säkra uppgifter eller Hansson som vägrar ändra i sin text trots att det påstådda offret säger till UNT att det handlar om en käkoperation? 

Falsifierade historier som denna gynnar ingen! De ökar bara på hatet mot muslimer, judar och framförallt misskrediterar det dagliga våld som sveriges kvinnor utsätts för.

***RÄTTELSE***

I en första version av artikeln skrev vi att kvinnan på bilden var samma person som Metro intervjuat. Detta var felaktigt.

Fler som spridit historian:

dssdfdf

kjhgkjhgkhkhfjg

 

 


Stötta vår verksamhet
  • 5
    Delningar