Okategoriserade

Åkessons förebild drar sig tillbaka

Dansk Folkepartis partiledare sedan 17 år, Pia Kjærsgaard, har bestämt sig för att inte ställa upp för omval. Dansk Folkeparti är ett parti som betytt väldigt mycket för deras svenska motsvarighet, och något som Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, lägger tyngd på när han, i ett pressmeddelande, kommenterar Kjærsgaards avgång.

”Pia Kjaersgaard och Dansk Folkeparti har på många sätt betytt väldigt mycket för mig och för Sverigedemokraterna. Våra respektive partier har en snarlik hållning i många frågor och DF har ofta fungerat som en källa till inspiration, inte minst på grund av att de hela tiden legat några steg före i utvecklingen. ‘Kan DF så kan vi’, har vi ofta tänkt.

(…)

Jag är säker på att vi även i framtiden kommer att få anledning att blicka ut över sundet mot vårt kära grannland och tänka: Kan DF så kan vi.”

Vad är det för person som Jimmie Åkesson bevisligen tycker väldigt mycket om? Vad är det för person som SD, enligt Åkesson, ”har en snarlik hållning i många frågor” som? Tidningen Arbejderen har sammanställt ett antal citat som Pia Kjærsgaard antagligen inte vill bli ihågkommen för.

I december 1997 skrev Kjærsgaard:

”Danmark er et lille land, og vi vil ikke forstyrres. Og selv om det lyder lidt firkantet, så mener jeg faktisk ikke, at Danmark er et naturligt sted for muslimer.”

I Danmarks motsvarighet till Riksdagen, Folketinget, sa Pia Kjærsgaard att det enbart är väst som har en civilisation.

”Det har været nævnt, at den 11. september blev anledningen til en kamp mellem civilisationerne. Deri er jeg ikke enig. For en kamp mellem civilisationer ville jo betinge, at der var tale om to civilisationer, og det er ikke tilfældet. Der er kun én civilisation, og det er vores.”

I det egna veckobrevet skrev Pia Kjærsgaard, 2005, att det finns tiotusentals människor (läs: muslimer) i Danmark vars civilisation befinner sig i år 1005 snarare än 2005.

”De ville i år 1900 ikke i deres vildeste fantasi have kunnet forestille sig, at store bydele i København og andre danske storbyer i 2005 ville være befolket af mennesker på et lavere civilisationstrin. Med medbragte primitive og grusomme skikke, såsom æresdrab, tvangsægteskaber, halalslagtning – og blodhævn. Det er nemlig lige præcis det, der er sket. At titusindvis og atter titusindvis af mennesker, der tilsyneladende civilisatorisk, kulturelt og åndeligt befinder sig i 1005 – i stedet for i 2005 – er søgt til et land, der for århundreder siden lagde middelalderen bag sig.”

Så, för att citera Jimmie Åkesson ännu en gång:

”Pia Kjaersgaard och Dansk Folkeparti har på många sätt betytt väldigt mycket för mig och för Sverigedemokraterna. Våra respektive partier har en snarlik hållning i många frågor och DF har ofta fungerat som en källa till inspiration, inte minst på grund av att de hela tiden legat några steg före i utvecklingen. ‘Kan DF så kan vi’, har vi ofta tänkt.”

Han sa det själv.


Stötta vår verksamhet