Okategoriserade

Almqvist avgår. Hur många i partitoppen kände till sanningen?

Written by Anny Berglin

Vi skulle vilja skriva ”Knappt har Erik Almqvist hunnit säga ’hora’ innan han tvingas avgå” men riktigt så ser inte läget ut. Att Erik Almqvist avgår är visserligen sant och riktigt – men det tog ungefär två år. Frågan är varför det tog så lång tid? Det finns fler rimliga frågor man bör ställa just nu, Kent Ekeroths bror Ted ställer en av dem på Twitter:

Ja, vad har Kent med saken att göra? Mer än att han tigande såg på när hans partikamrat kastade ur sig både rasistiska och sexistiska tillmälen? Mer än att han till och med filmade det hela? Mer än att han alltså hela tiden vetat om vad som hänt, vetat om att filmen Almqvist släppte var redigerad och även vetat om att Almqvist ljugit om saken? Det kanske rimmar lite, lite illa med att vara ledamot i justitieutskottet.

Hela historian visar på två saker: SD är ett nytt parti som inte varit sådär jätteduktiga på krishantering (även om de börjat bli ”bättre”, men de kanske inte kan skylla på just avancerat hack i detta läge…), och att Kent Ekeroth skrev motion 2012/13:Ju217 utifrån egen erfarenhet:

Idag är det tillåtet för privatpersoner att filma andra medmänniskor på allmän plats.

 

En person som vi inte bör glömma bort i allt detta är framstående SD-profilen Christian Westling som också var närvarande under händelserna sommaren 2010. Då Westling agerat medietränare åt Sverigedemokraterna var det kanske han som rådde Almqvist att säga följande i sitt filmklipp:

Du har verkligen valt ett väldigt selektivt urval ur den händelsen och det vet du själv. Jag tycker det är väldigt lågt av dig”

Vi låter det citatet tala för sig själv, nu när vi alla vet sanningen.

Den viktigaste frågan att ställa är dock huruvida Jimmie Åkesson har vetat om detta. Aftonbladet skriver också att enligt källor så ska han ha gjort det och…det borde inte förvåna någon. Tittar man på den film Erik Almqvist la upp i samband med händelserna ifråga så ser man att  klippet är väldigt redigerat. Antingen torde partitoppen med Åkesson och Björn Söder alltså ha sett originalklippet – eller så har de köpt rakt av att det redigerade klippet visade hela sanningen. Och då kan man förstås fråga hur bra deras källkritik är.

För att göra det hela konkret så kräver IRM svar på följande frågor:

  • Vilka i partiledningen har sett hela inspelning och vetat om vad som egentligen hände denna kväll?
  • Om man från partiledningen inte sett hela inspelning, hur kan man då godkänna den och nyttjar man inte bättre källkritik?
  • Vem redigerade inspelningen till fördel för Almqvist?
  • Hur kan Ekeroth som spelade in händelsen inte veta vad som fanns på bandet?
  • Finns det med på bandet – när enligt vittnen – Ekeroth våldsamt knuffat in en tjej i sidan på en bil?
  • Kan Ekeroth och Westling sitta kvar efter att deltagit vid detta tillfälle, men inte berättat om vad som hände?
  • Hur kommer det sig att alla närvarande tycks lida av en selektiv minnesförlust? Med selektiv menar vi att man glömt alla väsentliga delar?

Inlägget är redigerat av flera redaktionsmedlemmar och kan komma att uppdateras


Stötta vår verksamhet