Okategoriserade

Kent Ekeroth vill starta speciella fängelser nära gränsen för utlänningar

Spartanskt fängelse
Written by Henrik Johansson

Kent Ekeroth fortsätter att spekulera i justiteutskottet. Tidigare har han bland annat förespråkat kriminalisering av tiggeri, bland annat på grund av att tiggeriet ofta härrör från brottslighet. Åsikterna går visserligen isär om den saken. Å ena sidan har vi all samlad expertis på området, som menar att det inte finns någon som helst grund för detta. Å andra sidan har vi Kents fantasi.

Nu föreslår nu Ekeroth instiftande av så kallat ”spartanska fängelser” för utlänningar. Poängen är att utländska medborgare behandlas sämre än svenskar, även om de har dömts för likadana brott med samma straffvärde. I den motion som las fram till riksdagen i tisdags står att läsa:

”Denna nya form av kriminalvårdsanstalt ska vara human men spartansk – mat och husrum ges, men i övrigt inga former av ”fängelselyx” – d.v.s. ingen hög standard eller några rehabiliteringsåtgärder.”

[…]

Även de som dömts till riktiga livstidsstraff i enlighet med Sverigedemokraternas förslag, bör förläggas till dessa mer spartanska faciliteter, som ändå självfallet ska ha god säkerhet.

Ur principiell synvinkel är det svårt att förklara varför man förtjänar att straffas hårdare av det enkla skälet att man inte är svensk medborgare. Idén bygger på den klassiska vandringsmyten att människor kommer hit och helt enkelt vill sitta i fängelse, eftersom att det är så förbannat soft. Problemet är att även detta är en uppfattning som saknar grund. I mailkorrespondans med IRM låter Brottsförebyggande Rådet (Brå) meddela att det inte finns någon statistik som pekar i den riktningen. Men varför inte reformera hela kriminalvården och införa särlagsstiftning baserat på Kent Ekeroth spekulationer?

I debatten om spartanska fängelser älskar Sverigedemokraterna att lyfta fram Norge som ett föregångsland. Och det stämmer att ett system liknande det SD förespråkar finns i Norge. Höyre adopterade idén efter påtryckningar från högerpopulistiska Fremskrittspartiet inför koalitionsbygget mellan partierna. Ett lysande exempel alltså, eller?

Nja. NRK rapporterade den tionde maj att antalet utlänningar i norska fängelser faktiskt har ökat sedan införandet av spartanska fängelser. Någon koppling mellan utländsk kriminalitet och ”fängelselyx” verkar alltså inte existera. Men Kent Ekeroth  motionerar vidare, lyckligt ovetandes i sin fantasivärld. För vem bryr sig egentligen om statistik, moral och rättsprinciper när man har möjlighet att trycka till utlänningar?

Bildkälla

Text: Christopher Gummesson


Stötta vår verksamhet
  • 3
    Delningar