Okategoriserade

Reinfeldt vägrar samarbeta med SD: ”vi isolerar SD från inflytande”

Vår statsminister Fredrik Reinfeldt ger nu sin syn på ett eventuellt samarbete med Sverigedemokraterna i Expressens partiledarutfrågning. Budskapet är solklart, inget samarbete med SD!

 

Sedan förra valet har man ändrat regeringsformen, vilket innebär att riksdagen ett par veckor efter valet ska rösta om ditt öde som statsminister. Om inget block får egen majoritet efter valet, kan det bli Jimmie Åkessons parti som avgör vem som blir statsminister. Hur ser du på det?

 

– Detta hade jag att ta ställning till också inför valet 2010, och då sa jag till svenska folket att även om Sverigedemokraterna kommer in så vill vi politiskt isolera dem från inflytande. Det är ett vägval som jag inte känner till att någon annan har gjort i Europa, där väldigt många borgerliga regeringar snarare har gått närmare den här typen av högerextrema partier som Sverigedemokraterna utgör ett exempel på.

 

Jag är beredd att säga till väljarna inför valet 2014: Om de rödgröna tillsammans blir större än alliansens fyra partier, då är vi beredda att släppa fram dem till makten för att på det sättet säkerställa att vi isolerar Sverigedemokraterna från inflytande, för de har ju bara en enda idé och det är att ge sig på invandrare i Sverige.

 

– Jag uppmanar då, om man ska mena allvar med detta, att det kommer från bägge sidor. Då måste även de rödgröna säga motsvarande när det gäller situationen om alliansen blir större. Och då måste man släppa fram det i den här statsministeromröstningen. Det är ju så att en statsminister ska tolereras: man behöver alltså de facto inte ha majoritet, men man får inte få en majoritet emot sig.

 

Så beskedet är att, om de rödgröna blir större då lämnar du över bollen till Stefan Löfven?

 

– Ja, därför att det är sättet att ta ansvar för beskedet att vi isolerar Sverigedemokraterna från inflytande i Sverige.

Vi på IRM blir såklart glada över Reinfeldts besked om att inte ge inflytande till ett rasistiskt part. Det är många Sverigedemokrater som nu kommer slå på stora trumman och hävda att Reinfeldt är odemokratisk och en allmän taskmört. Det är långt ifrån sanningen och självfallet en ren absurditet för en tänkande människa.

På samma sätt som man kan välja att samarbeta med ett annat parti i demokratisk ordning, kan man självfallet välja att inte samarbeta med ett parti i demokratisk ordning. Har Reinfeldt stöd för beslutet inom sitt eget parti och i Alliansen – vilket han också måste ta hänsyn till – är det ett ultimat bevis på demokrati.

Vi vill citera motorentusiasten Mikael Nilsson: ”Det är najs!”


Stötta vår verksamhet