Okategoriserade

SD-företrädare får mothugg – av SD-företrädare.

Nu har Jämtland/Härjedalens Sverigedemokrater stuckit ut hakan igen. Eller nåväl, en av dem har iallafall gjort det. Nämligen Lars Hermansson från Härjedalen. Han har skrivit en insändare till Östersundsposten, angående deras granskning av rennäringen. Det är dock ingen särskilt trevlig insändare Hermansson har författat. Han riktar skarp kritik mot rennäringen och de samer som bedriver den. Och det är ingen måttlig kritik heller:

Rennäringslagstiftningen är rasistisk, diskriminerar människor. Den är kommunistisk, det är oftast omöjligt för markägarna att få ersättning för sina skador, exempel är Risbrunn och Tossåsenlapparnas framfart i Ävros 2009.

Både rasistisk och kommunistisk alltså? Hm, nej det låter faktiskt inte särskilt rimligt. Vad som är ännu mindre rimligt är det sätt han faktiskt inleder sin text på, redan i första stycket sätter han tonen:

Lapp är det svenska ordet för lapp och jag förbehåller mig rätten att skriva på svenska.

Nej, Lars Hermansson, det svenska ordet för same är same. Om detta är de allra flesta överens, förutom möjligtvis då de som uppvisar rasism gentemot just samer. Men, vad som är mer spännande är att det Hermansson skriver går emot SD:s egen politik. Något som övriga SD:are i trakten faktiskt har kommenterat:

sdsamer

Jadu, Hermansson. Det ser ut som att du står ensam här. Nästa gång har vi ett par tips till dig: För det första bör du läsa ditt eget partis politiska program. För det andra bör du nog se över ditt språkbruk. En sak visar det här tydligt dock: Osämja, bråk och vitt skilda åsikter inom SD är ingenting unikt. Snarare tycks det vara så de jobbar. SD – implosion om något år?


Stötta vår verksamhet